terug

Differentiatiestage Algemeen

Differentiatie anesthesioloog - perioperatief specialist met specifiek aandachtsgebied

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Tijdens deze stage krijgt de AIOS de mogelijkheid zich te verdiepen in de anesthesiologische zorg in het algemeen en meer in het bijzonder de anesthesiologische zorg bij patiënten met comorbiditeit bij middelhoog tot hoog complexe risico ingrepen. De duur zal in principe 3 tot 6 maanden zijn maar indien gewenst en mogelijk kan de AIOS ook een langere periode in ons ziekenhuis aanwezig zijn. De AIOS krijgt de mogelijkheid zijn leidinggevende kwaliteiten op het Ok complex en daarbuiten verder te ontplooien (e.g. aansturing van OK teams in een 2-kamer setting, supervisie van de sedationisten en de preoperatieve screenings polikliniek, het coördineren en verrichten van de spoedeisende anesthesiologische assistentie in het ziekenhuis of het participeren in de dienstenstructuur). In overleg met de opleider kan een op de wensen van de AIOS samengesteld programma gevolgd worden. 

In het opleidingsplan kan aandacht zijn voor de anesthesiologische ondersteuning van diverse disciplines op het Ok complex en daarbuiten met de keuze uit o.a.:

  • Een groot orthopedisch en trauma centrum waar de AIOS zich verder bekwamen in o.a. spinale en regionale technieken
  • Longchirurgische patienten (VATS lobectomieen, wigexcisies)
  • Vaatchirurgische patienten (met o.a. carotisendarteriectomieen, Aortachirurgie, bypass- en desobstructie chirurgie, stentplaatsingen)
  • Oncologische chirurgie (Mammachirurge , GE chirurgie en urologische oncochirurgie met de daVinci Robot, gynaecologische en endocriene oncologie)
  • Een groot obstetrisch centrum (met 4500 klinische bevallingen per jaar) en gynaecologisch centrum
  • Een grote bariatrische kliniek
  • Kinderchirurgische ingrepen (meest voorkomende ingrepen op KNO)
  • Op locatie Vlietland laag-complex hoog volume zorg van diverse specialismen
  • Plastische – reconstructieve chirurgie

Diverse aspecten van de anesthesiologische zorg in een groot STZ opleidingsziekenhuis komen daarbij aan de orde; in overleg kan de AIOS ook participeren in leidinggevende en aansturende taken binnen het OK complex en het ziekenhuis.

Hoe ga ik leren?

Aan de hand van je individueel opleidingsplan (IOP) bepaal je samen met de opleider jouw leerdoelen. Je krijgt een introductie in het ziekenhuis, kennismaking met de afdeling en de supervisoren. Gedurende de inwerkperiode ben je boventallig en wordt door de collega's ingewerkt. 

De AIOS leert door zelfstudie en o.a. leren op de werkplek, bijwonen van periodieke MDO besprekingen, de ochtendoverdracht en andere leermomenten zoals het cursorisch onderwijs.

De AIOS is werkzaam op beide locaties van het Franciscus ziekenhuis (Gasthuis en Vlietland) binnen een veilige leeromgeving. Er wordt gewerkt met EPA's en evaluatie van de leerdoelen en het functioneren van de AIOS (streven EPA niveau 4) gebeurt aan de hand van de gebruikelijke evaluaties (Case Based Discussions, Directly Observed Procedural Skills, 360 graden feedback, KPEs en EPA beoordelingen)

Show-and-tell

De anesthesiologen van het Franciscus ziekenhuis verzorgen tezamen het vakgebied Anesthesiologie in de volledige breedte. De vakgroep  bestaat uit 20  anesthesiologen met een wisselend aantal chefs de clinique. Gemiddelde zijn er 2-4 AIOS anesthesiologie uit het 1e - 2e opleidingsjaar aanwezig en 1 AIOS Spoedeisende hulp. Met het Erasmus MC, bestaat een goede samenwerking als ook met de andere aan de opleiding Anesthesiologie participerende opleidingen. Er zijn op 2 locaties preoperatieve screeningspoliklinieken; de vakgroep is elk jaar betrokken bij de anesthesiologische zorg van meer dan 25.000 patienten op het Ok complex. Er zijn 7 sedationisten in het ziekenhuis werkzaam die een uitgebreide sedatiepraktijk verzorgen. In de specialistopleiding anesthesiologie van het Franciscus ziekenhuis is er veel aandacht voor algemene anesthesiologie maar er is zeker ook veel ruimte voor vakgroep overstijgende thema’s zoals, patiëntveiligheid, medisch leiderschap, kwaliteit, veiligheid, innovatie en zorg

Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling