terug

Keuzestage

Huid van kleur

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Waarom is een stage donkere huid nodig?

Hoewel de meeste artsen van mening zijn dat ze patiënten gelijk behandelen is ook het Nederlandse gezondheidssysteem doordrongen van op ras gebaseerde ongelijkheden. Dermatologen die niet werken met patiënten met een breedspectrum aan huidskleuren of niet zijn getraind met afbeeldingen die ziekten op een donkerder gepigmenteerde huid laten zien, hebben meer kans om huidaandoeningen bij deze patiëntengroep verkeerd te diagnosticeren.

Gezien de huidige diversiteit aan huidskleuren en culturele/etnische achtergronden in Nederland is het belangrijk dat dermatologen in opleiding hierin getraind worden. Toch is de dermatologie-opleiding van oudsher gericht op het diagnosticeren en behandelen van veelvoorkomende huidaandoeningen bij een licht gepigmenteerde huid.

Tijdens deze poliklinische stage zullen alle aspecten van diagnosticeren en behandelen van patiënten van kleur aan bod komen.

Hoe ga ik leren?

Het betreft een poliklinische stage in een een zeer diverse populatie. Daarbij wordt ook verdieping verwacht in culturele achtergrond van deze patienten groep.

Show-and-tell

Het Flevoziekenhuis biedt sinds 2005 een perifere opleiding van maximaal 2.5 jaar aan. Gezien de groeiende populatie met een migratie achtergrond (in 2022 had 34% van de populatie in Almere een migratie achtergrond) en aandachtsgebied van de opleidingsgroep is er veel expertise opgebouwd op het gebied van diagnosticeren en behandeling  van de huid van kleur met veel aandacht aan culturele achtergrond.

Tijdens deze perifere stage krijgt u de gelegenheid om in een veilig opleidingsklimaat zich te verdiepen in de algemene dermatologie van de huid van kleur. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling