terug

Differentiatiestage

Neurodegeneratieve ziekten: bewegingsstoornissen en cognitieve neurologie

Duur
3 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Alhoewel vaak beschouwd als gescheiden subspecialisaties, gaan bewegingsstoornissen en cognitieve stoornissen vaak hand in hand bij neurodegeneratieve ziekten. In deze stage is er de mogelijkheid je te bekwamen in beide subspecialisaties en specifiek meer te leren over de interactie tussen cognitie en bewegen. Om vaardigheid te krijgen in het diagnosticeren en behandelen van deze aandoeningen is het essentieel ruime ervaring in de praktijk op te doen en veel patiënten te zien, zodat je er 'een oog' voor krijgt.

Leerdoelen:

  • Ruime ervaring opdoen met het neurologisch onderzoek bij patiënten met een bewegingsstoornis en met het uitvoeren van cognitief neurologisch onderzoek.
  • Herkennen en beoordelen van meest voorkomende neurocognitieve stoornissen en bewegingsstoornissen.
  • Interpreteren van aanvullend onderzoek en het instellen van beleid.
  • Beeldvorming van overige betrokken 'zorgschakels' door overleg met aanpalende disciplines en paramedici en parkinson- en geriatrisch verpleegkundigen.
  • Patiënten presenteren tijdens het MDO en het voorzitten van het MDO.
  • Bekwamen in denken over ethische, sociale en maatschappelijke vraagstukken rondom neurocognitieve stoornissen en bewegingsstoornissen.
  • Werken in de multidisplinaire ketenzorg voor zowel patiënten met bewegingstoornissen als patiënten met neurocognitieve stoornissen, zoals dementie.

Hoe ga ik leren?
  • Je ziet nieuwe patiënten zelf en doet neurologisch onderzoek. Bij de geheugenpoli doe je cognitief onderzoek.
  • Je presenteert je patiënten.
  • Je participeert in MDO's en overleggen met samenwerkende zorgverleners, specialisten en klinieken.

Bij de start stel je je leerdoelen vast in je individueel opleidingsplan (IOP) en je maakt met de opleider afspraken over de benodigde ondersteuning, feedback- en beoordelingsinstrumenten en de frequentie van het contact met de opleider en/of supervisor. In principe is er een evaluatie na 1 maand, halverwege de stage en een beoordeling aan het einde van de periode.

Voor meer informatie over de differentiatiestage 'neurodegeneratieve ziekten: bewegingsstoornissen en cognitieve neurologie' in het Flevoziekenhuis binnen het Regionaal Opleidingsnetwerk Neurologie Amsterdam (RONA) wordt verwezen naar de bijlage 'RONA deel 3 verdiepingsstages' (pag. 20-21).

Show-and-tell

Het Flevoziekenhuis verzorgt een breed aanbod van uitstekende specialistische ziekenhuiszorg, inclusief de bijbehorende voorzieningen. Wij brengen topzorg dichtbij; in ons ziekenhuis en in intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC en onze eerstelijns partners. Samen met onze patiënten en samenwerkingspartners streven wij naar optimale gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Onze kernwaarden zijn betrouwbaar, betrokken, flexibel en samenwerkend. In het Flevoziekenhuis leiden wij artsen, verpleegkundigen en ondersteuners van de toekomst met passie op.

De vakgroep neurologie

De neurologen van het Flevoziekenhuis verzorgen tezamen het vakgebied neurologie in de volledige breedte. De vakgroep neurologie bestaat uit 8 neurologen. Zij werken samen met 1 AIOS, 6 ANIOS, 1 PA en verpleegkundigen met aandachtsgebied MS en CVA. Naast de specialistenopleiding zijn er 4 co-assistenten en 2 semi artsen. Elke 2 weken is er een neurochirurg aanwezig, die 4-6 patiënten opereert. Er is een goed geoutilleerde stroke unit, die deel uitmaakt van de multidisciplinaire stroke service. Ketenzorg en nazorg, in goede samenwerking met de 1e lijn, zijn gewaarborgd. Met Amsterdam UMC, locatie AMC bestaat een goede samenwerking om patiënten die daarvoor in aanmerking komen over te kunnen plaatsen voor intra-arteriële trombectomie. Er zijn gespecialiseerde spreekuren voor MS, Parkinson, dementie en carpaaltunnelsyndroom. Voor de neuro-oncologie is er een samenwerkingsverband met het Amsterdam-UMC. De afdeling klinische neurofysiologie is onderdeel van de afdeling neurologie en heeft een nauwe samenwerking met de polikliniek neurologie. In de specialistopleiding neurologie in het Flevoziekenhuis is er veel aandacht voor algemene neurologie, maar er is zeker ook veel ruimte voor actuele vakgroep overstijgende thema’s zoals: ouderenzorg, patiëntveiligheid, medisch leiderschap, kwaliteit, veiligheid, innovatie en zorg.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling