terug

Differentiatiestage Pijn en palliatieve geneeskunde

Pijngeneeskunde en palliatieve zorg

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC is een multidisciplinaire afdeling waarin de afdelingen anesthesiologie, neurologie, neurochirurgie, interne oncologie (palliatieve zorg), revalidatiegeneeskunde (fysiotherapie) en psychiatrie (medische psychologie) samenwerken.


Het Erasmus MC ( incl eigen satellieten Oude Haven en ADRZ) werkt voor het differentiatiegebied samen met het IJsselland Ziekenhuis in Capelle a/d IJssel, dat ook deelneemt in het opleidingscluster anesthesiologie Zuidwest Nederland. Het opleidingscluster heeft ervoor gekozen om de in totaal twaalf maanden durende periode voor het differentiatiegebied Pijn- en Palliatieve geneeskunde te integreren in het 4e en 5e opleidingsjaar van de opleiding tot anesthesioloog ( 50% Pijngeneeskunde en 50% OK). Door de differentiatie tot pijnspecialist deels in een academisch centrum, deels in perifere opleidingsklinieken in te vullen kan worden voldaan aan het aanbod in diversiteit aan pathologie, behandelmodaliteiten en vakgebonden aspecten die de pijnspecialist in opleiding moet leren kennen.

Het Centrum voor Pijngeneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van acute, chronische, oncologische pijn en palliatieve zorg. Daarnaast houdt het centrum zich bezig met onderwijs, opleiding en onderzoek in de pijngeneeskunde. Topklinische en topreferente zorg wordt uitgevoerd op de locatie Erasmus MC, reguliere zorg wordt uitgevoerd op locatie Oude Haven. De samenwerking met het ADRZ maakt het mogelijk te profileren op versterking en verbetering van de 1 ½ e lijn zorg. Tijdens de differentiatieperiode zal de differentiant op iedere clusterlocatie voor een duur van zes maanden werkzaam zijn ( 2 dagen/week).

Binnen het gehele opleidingsschema leert de differentiant de mechanismen van acute , chronisch benigne pijn en oncologische pijn kennen met de daarbij behorende evidence based behandeltechnieken in de tweede- en derdelijns zorg pijngeneeskunde. Daarnaast leert de differentiant werken als poortspecialist en samenwerken in multidisciplinair verband, de communicatie met patiënt en verwijzer. Aan het eind van de opleiding beschikt de differentiant ook over basiskennis ten aanzien van opzet en management van een pijnpoli, de DBC- ICD10 systematiek en is bekend met palliatieve zorg, transmurale zorgfaciliteiten en thuiszorgtechnologie.

Naast de landelijk gestelde competenties ( EPA structuur) zorgen ook de verschillende zorgprofielen van het opleidingscluster voor diversiteit in leeropbrengsten:

Erasmus MC Centrumlocatie: Multidisciplinair spreekuur pijngeneeskunde/CRPS spreekuur/complexe pijnzorg klinische en poliklinische patiënten / korte stage PZU ( 2weken )/ oncologische zorg + MDO Palliatieve zorg / interventionele behandelingen/ kennismaking basisprincipes ESES/ Baclofenzorg als derdelijns gespecialiseerde zorg

Oude Haven: Reguliere zorg Pijngeneeskunde

ADRZ: Reguliere zorg Pijngeneeskunde, daarbij invullen van een korte stage van twee weken neurologie en twee weken neurochirurgie voor het kennis maken met veel voorkomende neurologische/ neurochirurgische symptomatologie waarvoor pijngeneeskundige interventie wenselijk, daarbij het verkrijgen van basale kennis in globale interpretatie van MRI/CT.

IJsselland Ziekenhuis: beschikt over een eigen lokaal opleidingsplan dat aansluit op het lokaal opleidingsplan van het opleidingscluster

De anesthesioloog-pijnspecialisten in de opleidingsgroep zijn geregistreerd en volgen nascholing conform de landelijke (her)registratie eisen. Toetsing en bewaking van de kwaliteit binnen de opleiding is conform het hiervoor geldende afdelingsbrede kwaliteitsplan. Dit maakt deel uit van het Interne Kwaliteitssysteem van de COC van het Erasmus MC.

Daarnaast hecht de afdeling pijngeneeskunde bijzonder veel waarde aan een veilig opleidingsklimaat.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling