terug

Differentiatiestage Gastro-intestinale chirurgie

HPB/Transplantatie chirurgie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De differentiatiestage HPB/Transplantatiechirurgie biedt een unieke exposure aan hoog-complexe HPB-chirurgie in combinatie met transplantatiechirurgie. De AIOS is medeverantwoordelijk voor de zorg voor patiënten met tumoren van de lever, pancreas en galweg, lever- en niertransplantatie en benigne HPB pathologie (bijv. galwegletsel en chronische pancreatitis).

Ons team van 9 chirurgen verricht jaarlijks ongeveer 100 leverresecties (focus primaire levertumoren) en 100 pancreas resecties. Oncologische expertise en vasculaire technieken gaan hand in hand bij deze hoog-complexe chirurgie. Daarnaast doen wij jaarlijks 65 levertransplantaties, 200 niertransplantaties en 80 multi-orgaan donatie procedures. Wij zijn het grootste centrum voor levende nierdonatie in Europa (120/jaar), welke alle laparoscopische verricht worden. Minimaal-invasieve chirurgie, inclusief robotchirurgie, speelt ook een steeds belangrijkere rol bij lever- en pancreaschirurgie.

De afdeling heeft een lange traditie van opleiden van chirurgen in vervolgopleiding voor lever- en pancreaschirurgie. Het hoge volume garandeert een adequate exposure en leercurve voor key-procedures binnen SCHERP, zoals lever- en pancreasresecties.

Daarnaast zijn al vele nationale en internationale fellows getraind in laparoscopische technieken van de levende nierdonatie. In 2015, is de Europese accreditatie verkregen als opleidingscentrum transplantatiechirurgie (UEMS-accrediatie). De differentiant zal ook kunnen deelnemen aan het Training-on-the-Job programma voor certificering in multi-orgaan donatie procedures.

Hoe ga ik leren?

De belangrijkste onderdelen van de stage zijn:

  • Preoperatieve work-up en multidisciplinaire besluitvorming
  • Hoog-complexe abdominale chirurgie, zoals leverresecties, pancreasresecties, en niertransplantaties
  • Advanced laparoscopie, zoals laparoscopische donornefrectomie en laparoscopische pancreasstaart resecties
  • Postoperatieve zorg
  • Klinisch wetenschappelijk project

De aios zal (vooralsnog) participeren in de algemene diensten.

In overleg met de AIOS, opleider en stagebegeleider zal de stage worden ingevuld waarbij het mogelijk is te focussen op de HPB-chirurgie (lever en/of pancreas) of de transplantatie chirurgie. De module past binnen de differentiaties gastro-intestinale chirurgie en oncologische chirurgie. Een stage voor differentianten vaatchirurgie met een interesse in transplantatiechirurgie is mogelijk in onderling overleg met de opleider vaatchirurgie.

Show-and-tell

De sector HPB/Transplantatie chirurgie van het ErasmusMC te Rotterdam is het grootste HPB- en transplantatiecentrum van Nederland met expertise in alle facetten van de HPB chirurgie, lever- en niertransplantatie, en multi-orgaan donatie .

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling