terug

Differentiatiestage Cerebrovasculaire aandoeningen

Verdieping neurovasculaire aandoeningen en supervisie stroke unit

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Verdiepen van kennis over de vasculaire neurologie, zowel in de klinische als poliklinische zorg. Ervaring opdoen met superviseren van de stroke unit en vergroten van zelfstandig functioneren.

Hoe ga ik leren?

Polikliniek
Je doet wekelijks de gehele dinsdag en vrijdag spreekuur op de neurovasculaire poli (NVP) onder supervisie van een vasculair neuroloog. In de ochtend zie je 3-4 nieuwe patiënten, voornamelijk second opinions. Deze spreekuren worden aangevuld met SAB-patiënten (voor 1e controle na opname, gezamenlijk met de interventieradioloog op de vasculaire interventie poli), reguliere controle (complexe) neurovasculaire patiënten en telefonische consulten. Veel voorkomende ziektebeelden op de NVP zijn o.a. vaatafwijkingen, zoals (verdenking op) een intracranieel aneurysma, AVM, (spinale) durale AV fistel of cavernoom, maar ook vraagstellingen ten aanzien van etiologie van hersenbloeding of herseninfarct.

Op de neurovasculaire poli werken ook een neurovasculaire physician assistant en een neurovasculaire verpleegkundig specialist. Zij zien o.a. de meeste stroke patiënten terug na opname op de Stroke Unit, maar ook TIA patiënten en soms met (verdenking op) een intracranieel aneurysma.

Stroke Unit
De Stroke Unit bevat 12 bedden met continue monitorbewaking en wordt gerund door twee zaalartsen of physician assistants (PA). De stagiair neemt tenminste 2 dagen in de week deel aan de afdelingsvisite met de zaalarts/PA en coassistent en is hun directe supervisor. De stagiair beoordeelt alle nieuw opgenomen patiënten en op indicatie de reeds opgenomen patiënten. De stagiair beoordeelt en bewerkt de ontslagbrieven die door de zaalarts/PA worden gemaakt.
Overige werkzaamheden omvatten het begeleiden van de zaalarts bij neurovasculaire MDO en het in het EPD vastleggen van gemaakte afspraken tijdens dit MDO.
Veel voorkomende ziektebeelden op de Stroke Unit zijn herseninfarct en hersenbloeding, met een meer of minder veelvoorkomende etiologie. Ook zijn er patiënten opgenomen vanwege een subarachnoidale bloeding, electieve neurovasculaire interventies en second opinions van nog onbegrepen of complexe neurovasculaire ziektes.

Samenwerking
In het Erasmus MC werken vijf vasculair neurologen: prof. Diederik W.J. Dippel, prof. M. Kamran Ikram, dr. Paula M. Janssen, dr. Fop van Kooten en dr. Bob Roozenbeek. Daarnaast werk je veel samen met de neuro-interventieradiologen, neuroradiologen en vasculair neurochirurgen.

Besprekingen/onderwijs waar aanwezigheid en actieve inbreng wordt verwacht

Maandag 8.30 overdracht en radiologie
15.30 uur MDO neurovasculair

Dinsdag 8.30 overdracht
12.30 MDO vaatchirurgie
13.00 referaat

Woensdag 8.30 uur overdracht en radiologie
12.00 MDO neurovasculair

Donderdag 8.30 overdracht
13.00 patiënt demonstratie
14.00 maandelijks cursorisch onderwijs AIOS

Vrijdag 8.30 overdracht en radiologie
13.00 AIOS onderwijs
16.30 weekendoverdracht

Te behalen kennis/competenties

  • Medisch handelen: het beoordelen van CT / MRI in het acute stadium, het werken met neurologische schalen (NIHSS, Barthel, Rankin), het functioneren in een stroke team en het kunnen behandelen van bij stroke patiënten veel voorkomende interne aandoeningen.
  • Kennis en wetenschap: Goede kennis van de cerebrovasculaire anatomie, de (patho)fysiologie en de epidemiologie van stroke, de diagnostische, therapeutische en preventieve mogelijkheden voor de verschillende neurovasculaire aandoeningen, de methodologie van clinical trials en observationeel onderzoek, extracraniële vaatziekten en de mogelijkheden van neurochirurgische, neuroradiologische en vaatchirurgische interventie. Stand van zaken moderne behandeling van patiënt met een stroke; kennis van zaken over mogelijkheden in verpleeghuis, thuiszorg en revalidatiecentrum. Waar mogelijk inbreng bij revisie van (delen van) de vasculaire richtlijnen.
  • Communicatie: Met patiënt en familie over behandelmogelijkheden (trombolyse, IAT). Met zaalarts, PA en co-assistent tijdens het superviseren en met de supervisor over polipatiënten en beleid op de stroke unit. Communicatie met andere zorgverleneners (fysiotherapeut, diëtist, verpleging) en andere specialisten (revalidatiearts, vasculair internist) in MDO verband. Communicatie met extramurale collega’s (huisarts, ziekenhuizen in regio).
  • Samenwerking: Multidisciplinair in stroke team op Stroke Unit en binnen stroke ketenzorg.
  • Organisatie: Overzicht over en pro-actief beleid in gehele stroke ketenzorg, van acute behandeling (IAT) tot overplaatsing naar huis of vervolginstelling.
  • Maatschappelijk handelen: Preventie risicofactoren.
  • Professionaliteit: Wat is een ethisch verantwoord beleid bij deze aandoening? Effectief leiding geven aan stroke team met name bij pieken in de werkdruk.

Voorbereiding en evaluatie
De stagiair werkt voorafgaand aan de start van de verdiepingsstage een plan uit waarin wordt vastgelegd welke specifieke leerdoelen zij/hij heeft en op welke wijze de stagiair deze tijdens de stage wil gaan behalen. Dit plan wordt van tevoren met de begeleider van de stage (P.M. Janssen) besproken en als basis gebruikt voor de evaluatie tijdens het (eventuele voortgangsgesprek en) einde stagegesprek. Tijdens de stage zullen tenminste 3 KPB’s worden ingevuld. In het stageplan kan de stagiair zelf aangeven over welke van de bovenstaande competenties een KPB gewenst wordt.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling