terug

Keuzestage Kindernefrologie

verdiepingsstage en profileringsstage

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling kindernefrologie van het Sophia Kinderziekenhuis biedt kindernefrologische zorg in de volle breedte, dat wil zeggen inclusief chronische dialyse en niertransplantatie. Daarnaast is er een grote intensive care met veel nefrologische problematiek en 5 poliklinieken kindernefrologie per week en wordt er intensief samengewerkt met andere specialismen waaronder de kinderurologie.

Afhankelijk van de wensen van de arts-assistent zal een opleidingsschema worden gemaakt, waarbij de nadruk bv kan komen te liggen op acute kindernefrologie en circulatie of juist interpretatie van diagnostiek en onderwijs.

Hoe ga ik leren?

Onder directe supervisie van de kindernefroloog beoordeel je patiënten met nefrologische problematiek op de polikliniek, spoedeisende hulp en de afdeling, en vervolgt deze zo mogelijk poliklinisch. Je maakt kennis met de behandeling van dialyse- en transplantatiepatiënten, en ziet hoe kinderen en ouders met een chronische ziekte omgaan, en hoe het team hen ondersteunt. Je bent aanspreekpunt voor kinderartsen van buiten het Sophia met kindernefrologische vragen, waardoor je leert fysiologisch te denken en laboratorium en beeldvormend onderzoek te interpreteren. Relevante operaties kunnen worden bijgewoond, waaronder niertransplantaties.
 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling