terug

Differentiatiestage Intensive care

IC Kinderen profileringsstage

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling

De IC Kinderen is een subafdeling van de afdeling IC Neonatologie & Kinderen (ICNK) van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Het is 1 van de 7 kinder IC’s in Nederland met een regionale derdelijnsfunctie voor Zuid-West Nederland en een landelijke vierdelijnsfunctie voor hartfalen, kinderhartchirurgie, Extracorporele Membraan Oxygenatie (ECMO/Ventricular Assist Device (VAD), bovenste luchtwegproblematiek, craniofaciale chirurgie en een aantal complexe kinderchirurgische aandoeningen (zoals congenitale hernia diafragmatica, oesofagusatresie en aangeboren longafwijkingen). Zodoende werken wij nauw samen met het Kinderthoraxcentrum van het Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast zijn wij een centrum voor thuisbeademing en ademhalingsstoornissen (CTB&A) bij kinderen. Gemiddeld worden er per jaar 1500 kinderen opgenomen op onze IC Kinderen. 

Onze staf bestaat uit 14 kinderarts-intensivisten, 2 kinderintensivist-anesthesiologen, 1 kinder-neuroloog, 5 verpleegkundig specialisten en 4 kinder IC fellows. 

De afdeling bestaat uit 4 units met ieder een eigen aandachtsgebied. Daarnaast dragen wij ook bij aan de ICK –transitie afdeling. 

  • ICK1: short-stay, post-operatieve zorg 
  • ICK2: cardiologie/cardiochirurgie, ECMO 
  • ICK3: neonatale chirurgie, neurocritrical care, ECMO 
  • ICK4: long-stay/HC-zorg/ VAD/ tracheacanule/thuisbeademing
  • ICK-t: combinatie short- en long-stay high-care met complexe, multidisciplinaire problematiek (toewerken naar zorg buiten ziekenhuis) 

Poliklinische zorg wordt geleverd voor de volgende aandachtsgebieden:

  • Lange termijn follow-up na reanimatie, ernstig neurotrauma, MIS-C
  • Lange termijn follow-up na ECMO, congenitaal chirurgische afwijkingen (o.a. hernia diafragmatica)
  • Complexe bovenste luchtwegproblematiek, craniofaciale afwijkingen
  • Thuisbeademing

Op wetenschappelijk gebied zijn onze onderzoekslijnen ‘farmacologie, voeding & metabolisme’, ‘follow-up’ en ‘big data & monitoring'.

Wat gaat de AIOS leren?

  1. Kennis verdiepen over (patho-)fysiologie van de volle breedte van kinder IC ziektebeelden, respiratoire ondersteuningsmodaliteiten (invasief/non-invasief), hemodynamische ondersteuning (medicamenteus, extracorporele ondersteuning), sedatie/pijnstilling (procedureel, in het kader van langdurige behandeling, palliatie).
  2. Opvang vitaal bedreigd kind (real-time en middels scenariotraining).
  3. In de rol van een fellow IC Kinderen meedraaien in het team waarbij in toenemende mate een superviserende rol vervullen onder leiding van een kinderintensivist (visite, beoordeling en opvang vitaal bedreigd kind). Hierbij deelname in onregelmatigheidsdiensten als fellow. Dit laatste zal na een inwerkperiode en in onderling overleg plaatsvinden.
  4. Training en uitvoeren (toewerken naar volledig zelfstandig) interhospitale transporten.
  5. Actieve deelname in ons dagelijks ICK MDO (conceptuele bespreking patiënten).
  6. Begeleiding van ouders in de rol van ‘vaste arts', slechtnieuws gesprekken voeren.
  7. Praktische vaardigheden: airway management (masker-& ballonbeademing, larynxmasker, intubatie), echogeleid lijnen plaatsen, thoraxdrainage, point-of-care ultrasound (POCUS)-vaardigheden.
  8. Optie tot meelopen bij onze ICK poliklinieken.
  9. In overleg kan een korte anesthesiestage worden ingepland (1-2 weken).
  10. In overleg nagaan waar leerdoelen zijn op het gebied van niet-klinische kerntaken en hoe dit tijdens de stage kan worden ingevuld (bijvoorbeeld BKO deeltaken, protocol schrijven, wetenschap).

 

Hoe ga ik leren?

De AIOS wordt aan het begin van de stage gekoppeld aan een mentor (kinder-intensivist). Er zal bij aanvang een POP-gesprek plaatsvinden waarbij door tussentijdse beoordelingen en gesprekken het behalen van deze leerdoelen wordt bewaakt. Tools die hierbij worden gebruikt zijn EPA's vanuit de fellowopleiding (passend bij het opleidingsniveau en duur van deze stage), directly observed procedural skills (DOPS) en een case-based discussion (CBD) presenteren aan het einde van de stage.

Deelname aan afdelingsbrede onderwijsmomenten (o.a. APLS-scenariotraining, echografie onderwijs, ECMO-trainingen, CRM-trainingen, case-based discussions, complicatiebesprekingen, researchbesprekingen). Daarnaast deelname aan maandelijks lokaal georganiseerd fellowonderwijs (gezamenlijk met IC Neonatologie en Kinderanesthesiologie). Deelname aan landelijk fellowonderwijs georganiseerd door de sectie IC Kinderen (SICK).

Welke voorwaarden zijn er voor een profileringsstage?

De AIOS is in het laatste jaar van de opleiding en heeft de EPA opvang vitaal bedreigd kind en EPA opvang en behandeling kind SEH met succes afgerond.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling