Differentiatiestage Algemeen Acute kindergeneeskunde

Duur: 
6 maanden

Wat gaat de aios leren?


Wat bieden we

De spoedeisende hulp van het Sophia kinderziekenhuis is een grote SEH met een diverse populatie: er worden hoog urgente patiënten, acute complexe patiënten en patiënten met grotestadsproblematiek gezien.

Deze stage biedt de AIOS de mogelijkheid zich te profileren in de acute kindergeneeskunde, waarbij de opvang van het acuut zieke kind regelmatig aan bod komt. Daarnaast kan de AIOS zich verder bekwamen in het frequent en zelfstandig beoordelen van kinderen op een spoedeisende hulp waarbij de inschatting “ziek/niet-ziek” centraal staat. Er komt een zeer breed scala aan ziektebeelden aan bod waarbij nauw wordt samengewerkt met verschillende specialismen, zoals de kinderchirurgie, neurologie, metabole ziekten, infectieziekten, kinder-intensive care en andere subspecialismen.  

Stagedoelen

 • Superviseren van ANIOS en AIOS
 • Zelfstandigheid verwerven in het kader van de overgang van AIOS naar kinderarts
 • Expertise ontwikkelen in de beoordeling en opvang van het zieke kind

 Activiteiten

 • Supervisie spoedeisende hulp
 • Supervisie (spoed)poli en eigen spoedpoli
 • Acute consulten in de kliniek
 • Mogelijkheid om te participeren in patiëntgebonden onderzoek op de SEH.
 • Mogelijkheid om deel te nemen aan onderwijs en zelf onderwijs te geven.

De afdeling

De stage wordt aangeboden door de afdeling algemene kindergeneeskunde van het Erasmus MC. De groep bestaat uit enthousiaste en ambitieuze kinderartsen met een breed patiëntenzorg-palet en met oog voor goede zorg, onderwijs en wetenschap.
Er bestaat binnen de afdeling een laagdrempelig opleidingsklimaat waarbij ruimte is voor onderwijs en het niveau van supervisie wordt aangepast aan de opleidingsfase van de AIOS. Tijdens de stage wordt de AIOS gestimuleerd zich te ontwikkelen tot zelfstandig kinderarts.  

Wetenschappelijk onderzoek

De spoedeisende geneeskunde is een speerpunt in het Erasmus MC. De kindergeneeskunde heeft  een langdurige onderzoekstraditie in de acute kindergeneeskunde, waarbij het onderzoek direct vertaald wordt naar de praktijk.
Er zijn frequente onderzoeks-bijeenkomsten binnen de vakgroep waarbij de AIOS kan participeren in patiëntgebonden onderzoek.

Het algemene doel is het verbeteren van de herkenning van het ernstig zieke kind op de spoedeisende hulp. Specifiek richten we ons op kinderen met koorts, met een risico op ernstige infecties, en op triage. Onderwerpen: decision making en decision support, diagnostisch onderzoek, diversiteit in acute Kindergeneeskunde en validiteit van het Manchester Triage Systeem.

Zie ook: https://www.erasmusmc.nl/kindergeneeskunde/algemene_kindergeneeskunde/re...

Recente relevante publicaties

 1. Zachariasse JM, Nieboer D, Oostenbrink R, Moll HA, Steyerberg EW. Multiple performance measures are needed to evaluate triage systems in the emergency department.
  J Clin Epidemiol. 2017 Nov 14. 
  PMID: 29154810
 2. de Vos-Kerkhof E, Geurts DH, Wiggers M, Moll HA, Oostenbrink R. Tools For 'safety netting' in common paediatric illnesses: a systematic review in emergency care. Arch Dis Child. 2016 Feb;101(2):131-9.
 3. Seiger N, van Veen M, Almeida H, Steyerberg EW, van Meurs AHJ, Carneiro R, Alves CF, Maconochie I, van der Lei J, Moll HA. Improving the Manchester Triage System for Pediatric Emergency Care: An International Multicenter Study. PloS one. 2014;9(1):e83267
 4. Accuracy of triage for children with chronic illness and infectious symptoms. Pediatrics. 2013 Dec;132(6):e1602-8
 5. Nijman RG, Vergouwe Y, Thompson,M, Van Veen M, Van Meurs AH, Van der Lei J, Steyerberg EW, Moll HA, Oostenbrink R. Clinical prediction model to aid emergency doctors managing febrile children at risk of serious bacterial infections: diagnostic study, BMJ 2013;346:f1706 doi: 10.1136/bmj.f1706
 6. Van Ierland Y, Seiger N, Van Veen M, Moll HA, Oostenbrink R. Alarming signs in the Manchester Triage System: A tool to identify febrile children at risk of hospitalization. Journal of Pediatrics. 2013;162(4):862-6.e3.

Sollicitatie en contact


Alle 5e jaars AIOS met interesse in acute kindergeneeskunde worden uitgenodigd te solliciteren bij:
prof Dr Henriette Moll / Dr. R. Oostenbrink / D. Borensztajn Erasmus MC-Sophia
h.a.moll@erasmusmc.nl
r.oostenbrink@erasmusmc.nl
d.borensztajn@erasmusmc.nl
tel: 010-7046742

Stages kunnen i.p op elke 1e van de maand starten. Er zijn 2 stageplaatsen.

Erasmus Medisch Centrum Sophia Kinderziekenhuis

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Zuidwest Nederland.

Contact

Erasmus Medisch Centrum Sophia Kinderziekenhuis
Dr. Molewaterplein 60
3015 GJ Rotterdam

tel.: 010 70 40 704