terug

Differentiatiestage Algemeen

Acute kindergeneeskunde

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?


Wat bieden we

De spoedeisende hulp van het Erasmus MC- Sophia kinderziekenhuis is een grote SEH met een diverse populatie: er worden hoog urgente patiënten, acute complexe patiënten en patiënten met grotestadsproblematiek gezien. Daarnaast is het Erasmus MC een level-1 traumacentrum. 

Deze stage biedt de AIOS de mogelijkheid zich te profileren in de acute kindergeneeskunde, waarbij de opvang en vroege herkenning van het acuut zieke kind centraal staat. De AIOS kan zich verder bekwamen in het frequent en zelfstandig beoordelen van kinderen op een spoedeisende hulp. Er komt een zeer breed scala aan ziektebeelden aan bod waarbij nauw wordt samengewerkt met verschillende specialismen, zoals de kinderchirurgie, kinderneurologie, kindermetabole ziekten, kinderinfectieziekten, kinder-intensive care en andere subspecialismen. Ook kinderen met (verdenking) kindermishandeling of seksueel misbruik uit de regio worden op onze SEH beoordeeld.

Stagedoelen

  • Expertise ontwikkelen in de triage, beoordeling en opvang van het acuut zieke kind
  • Expertise ontwikkelen in het beoordelen van kinderen met (verdenking) op kindermishandeling of seksueel misbruik
  • Expertise ontwikkelen op het gebied van organisatie van acute zorg en de SEH als afdeling

Activiteiten

  • Supervisie spoedeisende hulp, deelname aan teamoverleg en kwaliteitsoverleg SEH 
  • Supervisie (spoed)poli en eigen spoedpoli
  • Deelname aan regionaal acute zorg overleg
  • Deelname aan het GOOFY-spreekuur (multidisciplinair spreekuur voor kindermishandeling en seksueel misbruik)
  • Mogelijkheid voor korte anesthesiestage
  • Mogelijkheid om deel te nemen aan onderwijs en zelf onderwijs te geven.
  • Mogelijkheid om te participeren in patiëntgebonden onderzoek op de SEH

De afdeling

De stage wordt aangeboden door de afdeling algemene kindergeneeskunde van het Erasmus MC. De groep bestaat uit enthousiaste en ambitieuze kinderartsen met een breed patiëntenzorg-palet en met oog voor goede zorg, onderwijs en wetenschap.
Er bestaat binnen de afdeling een laagdrempelig opleidingsklimaat waarbij ruimte is voor onderwijs en het niveau van supervisie wordt aangepast aan de opleidingsfase van de AIOS. Tijdens de stage wordt de AIOS gestimuleerd zich te ontwikkelen tot zelfstandig kinderarts.

Wetenschappelijk onderzoek

De spoedeisende geneeskunde is een speerpunt in het Erasmus MC. De kindergeneeskunde heeft een langdurige onderzoekstraditie in de acute kindergeneeskunde, waarbij het onderzoek direct vertaald wordt naar de praktijk.
Er zijn frequente onderzoeks-bijeenkomsten binnen de vakgroep waarbij de AIOS kan participeren in patiëntgebonden onderzoek. Het algemene doel is het verbeteren van de herkenning van het ernstig zieke kind op de spoedeisende hulp en het verbeteren van voorlichting en ontslagadvies aan ouders.
 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling