terug

Keuzestage Klinische farmacie

Behandelaarschap voor de chirurgische patiënt (traumatologie, orthopedie en chirurgie algemeen)

Wat gaat de aios leren?

Beschrijving stage:

Wij zijn de ziekenhuisapotheek waar de patiënt voor kiest! Dat betekent dat wij ons behandelaarschap voor de patiënt toepassen daar waar de patiënt is: op de verpleegafdeling. Tijdens deze stage leer je jouw rol als behandelaar in te vullen door mee te werken aan onze vooruitstrevende klinische farmaceutische patiëntenzorg. Uniek: je leert van onze ziekenhuisapothekers (rolmodellen) om je vak toe te passen buiten de muren van de ziekenhuisapotheek.

Deze stage is gericht op de medisch specialismen traumatologie, orthopedie, heelkunde en de bijbehorende afdelingen. Het ETZ is een topklinisch opleidingsziekenhuis en een groot level 1 traumacentrum. Het staat landelijk bekend om expertise op het gebied van zware traumatologie en neurochirurgie en bovenregionaal op het gebied o.a. orthopedie. Het ETZ heeft een drukke SEH waar veel acute traumachirurgische en orthopedische patiënten, regelmatig in combinatie met intoxicaties, binnenkomen. Daarnaast is de electieve zorg voor de patiënten van deze specialismen uitvoerig, zo ook na ziekenhuisopname bijv. door thuisbehandeling met IV antibiotica. De samenwerking tussen de traumatologie, orthopedie, heelkunde en de ziekenhuisapotheek is dan ook intensief. De lat ligt hoog, dus deze stage is een uitdaging!

Beschrijving opleiding tot ziekenhuisapotheker ETZ:

Het opleidingsteam bestaat uit 10 ziekenhuisapothekers waarvan 2 klinisch farmacoloog, 1 apotheker/klinisch farmacoloog en 4 apothekers. Opleider is ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog Mark Jansen, plaatsvervangend opleider is ziekenhuisapotheker Dr. Barbara Maat. We zijn onderdeel van OOR-ON. We zetten de patiënt centraal, hebben de ontwikkeling van ons behandelaarschap tot speerpunt van ons beleid gemaakt en zijn daar trots op. We houden van innovatie en werken hard. We hebben een uitstekend opleidingsklimaat en een goed lopende onderzoekslijn Medicatieveiligheid en digitalisering van farmaceutische zorg, werken nauw samen met collega medisch specialisten en verpleegkundigen en zitten in vele ziekenhuiscommissies en -werkgroepen.

Hoe ga ik leren?

Activiteiten stage:

  • Je neemt dagelijks deel aan visites en MDOs traumatologie, orthopedie en algemene chirurgie, doet daar interventies en geeft adviezen als medisch specialist ziekenhuisfarmacie
  • Je adviseert dagelijks patiënten, artsen en verpleegkundigen en beantwoordt hun vragen terwijl je op de chirurgische verpleegafdelingen werkt, zodat je in nauw contact met hen bent
    • Je handelt daar tevens dagelijks medicatiebewaking en clinical rules af
    • Je verzorgt daar tevens dagelijks proactief de TDM advisering, inclusief het plaatsen van lab orders en medicatie orders
  • Je neemt dagelijks deel aan de overdracht van de (ziekenhuis)apothekers
  • Je verdiept je kennis over geneesmiddelgroepen die veelvuldig ingezet worden bij chirurgische patiënten, bijv. analgetica, antibiotica en antitrombotica.
    • Je neemt deel aan alle onderwijsmomenten van de chirurgische afdelingen voor artsen en voor verpleegkundigen. Je geeft zelf farmacotherapeutisch onderwijs aan artsen en verpleegkundigen.
    • Je neemt deel aan alle onderwijsmomenten van de ziekenhuisapotheek voor (ziekenhuis)apothekers. Je geeft zelf onderwijs aan de (ziekenhuis-)apothekers.
  • Je werkt mee aan vooruitstrevende projecten zoals bewust gebruik van pijnmedicatie, doorgebruik van thuismedicatie en medicatie in eigen beheer.
  • Je kan de stage combineren/uitbreiden met een wetenschappelijk onderzoeksproject, bij voorkeur passend bij de onderzoekslijn ‘Medicatieveiligheid en digitalisering van farmaceutische zorg’. Zie bijlage voor een voorbeeld.

Optionele activiteiten:

  • Extra chirurgische specialismen toevoegen aan de stage is mogelijk: vaatchirurgie, GE chirurgie of neurochirurgie bijv.
  • Extra aandacht kan besteed worden aan
    • Leiderschapsontwikkeling
    • Digitalisering van farmaceutische zorg
    • Wetenschappelijk onderzoek

Competenties: Alle competenties van het CanMEDs model komen aan de orde in deze stage, focus op een of meerdere te ontwikkelen competenties is mogelijk.

Gevraagde competenties vooraf: Communicatief vaardig. Proactief.

Begeleiding: De eerste twee weken fulltime. Daarna kan je zelfstandig werken. Uiteraard is altijd een ziekenhuisapotheker bereikbaar om te overleggen. Wekelijks voortgangsgesprek met begeleidend ziekenhuisapotheker.

Show-and-tell

Ervaringen AIOS

Onze (ex-)AIOS zijn enthousiast over onze vooruitstrevende patiëntenzorg en ons uitstekende opleidingsklimaat. Onder andere Tessa Jaspers (t.jaspers@etz.nl) en Fleur Sinkeler (f.s.sinkeler@amsterdamumc.nl) delen graag hun ervaringen.

Ervaringen medische collega’s

Orthopedisch chirurg en medisch manager orthopedie: “Jullie toevoegingen bij het MDO zijn zeer waardevol en brengen snelle zinvolle antwoorden op levende vragen. Maar ook bij ons niet aanwezige kennis over interacties geef jij aan of switch naar ander/beter medicijn!!! Absolute kwaliteitsslag!”

Verpleegkundig specialist chirurgie: “Zeer leerzaam dat jullie op de afdeling zijn. Belangrijke verbetering voor de patiëntenzorg. Verhelderend. Deze samenwerking had al veel eerder plaats moeten vinden. Door intensief en laagdrempelig overleg kunnen medicatiegerelateerde complicaties voorkomen worden. Door kritisch naar de medicatie te kijken met een specialist ziekenhuisapotheker, worden medicatieaanpassingen gedaan en soms ook medicatie gestaakt. Geen onnodig medicatiegebruik meer door kritische evaluatie. Recente ontwikkelingen op medicatiegebied komen direct op de plaats van bestemming.”

Arts-assistent traumatologie: “Ik vind het van toegevoegde waarde dat jullie aansluiten bij MDOs, visites en op de afdeling zijn. Bijvoorbeeld doseringsaanpassingen of gebruik NSAIDs bij verminderde nierfunctie; daar letten wij onvoldoende op en doen jullie veel aan.

Ervaringen ZAPOs

Ziekenhuisapotheker Barbara Maat (b.maat@etz.nl) heeft de klinische farmaceutische patiëntenzorg op de traumatologie, orthopedie en algemene chirurgie opgezet en er veel ervaring mee opgedaan. Zij vertelt er graag over.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling