terug

Differentiatiestage Oncologie

Oncologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Uitbreiding van kennis en vaardigheden in de gynaecologische oncologie in bredere zin. Er zijn gespecialiseerde eigen polikliniek sessies. Er worden tweede en derdelijns gynaecologisch oncologische patiënten gezien en behandeld. Alle courante tweede en derdelijns ingrepen, worden binnen de stage aangeboden. Er is een stage radiotherapie, chemotherapie en pathologie.

Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een grote opleidingsinstelling, waar de afdeling Verloskunde, Gynaecologie en Voortplantingsgeneeskunde een van de langst aanwezige opleidingen is. Er zijn 13 opleidingen, er is een actieve opleidingscommissie en er zijn regelmatig ziekenhuisbrede opleidingsbijeenkomsten. Het ziekenhuis heeft een aparte opleidingsafdeling met onder andere een uitgebreide bibliotheek, collegezalen, simulatie training.

Oncologie

De opleiding wordt primair verzorgd door de gynaecologie afdeling. Van hieruit worden alle opleidingsactiviteiten voor de assistent gecoördineerd. Die activiteiten zijn deelname aan de klinische patiënten zorg, operatieve training, onderhoud van de contacten met andere belangrijke hulpverleners en wetenschappelijk onderzoek wordt zeer gestimuleerd. De differentiatie assistent wordt geacht ook deel te nemen aan de overlegstructuren, opleidingsbijeenkomsten, e.d. van de gehele afdeling.

Algemene gegevens over de opleiding

De opleidingsgroep bestaat uit 8 gynaecologen,waarvan er 5 gepromoveerd zijn. Iedere gynaecoloog heeft zijn/haar eigen aandachtsgebied of subspecialisatie. Er is elke dag een uitgebreid ochtendrapport. Eenmaal per week is er een grote (uitgebreide) visite. Eenmaal per week is er een uitgebreide patiëntenbespreking met de kinderartsen. Voorts is er eenmaal per week een operatie indicatie bespreking van de patiënten die in de erop volgende week geopereerd worden. Tenslotte houdt een assistent per week een korte voordracht over een wetenschappelijke publicatie. Er zijn regelmatige leerbijeenkomsten met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Er wordt een jaarverslag gemaakt.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling