terug

Differentiatiestage

Urinewegstenen (diagnostiek, chirurgie en metafylaxe)

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Doel van de differentiatiestage is het verkrijgen van een uitstekende basis voor de behandeling van urinewegstenen in de meest uitgebreide zin.

  • Doelmatige en efficiënte diagnostiek van urinewegstenen middels röntgen, echografie en CT onderzoek. Inschatten van de meest effectieve behandelingsmodaliteit voor de gevonden stenen. Diepgaand begrip van de fysiologie van obstructief steenlijden en complicaties die hiermee gepaard gaan, alsmede de adequate behandeling hiervan.
  • Operatieve vaardigheden met alle endoscopische procedures voor extractie van urinewegstenen. Hierbij wordt uitgebreid gebruik gemaakt van de semi rigide en flexibele ureteroscoop voor URS en RIRS, alsmede de (mini)nefroscoop voor de percutane toegang tot de urinewegen. In alle gevallen wordt de volledige ingreep (inclusief verkrijgen van toegang tot de nier) door de uroloog uitgevoerd.
  • Vaardigheden in het gebruik van een geavanceerd ESWL apparaat .
  • Diepgaande kennis in de post-operatieve zorg voor steen patiënten en kennis van het voorkomen en behandeling van complicaties van steenchirurgie.
  • Kennis en vaardigheid in implementatie en evaluatie van steen en metabool onderzoek bij steenvormers en diepgaande kennis en ervaring in het toepassen van metafylaxe.
Hoe ga ik leren?

Een AIOS die een differentiatiestage (complexe)steenbehandeling loopt in het ETZ, zal een poliklinisch, klinisch en operatief programma aangeboden krijgen met een verrijkt aanbod aan steen patiënten. De AIOS zal al deze activiteiten verrichten naast een staflid met bijzondere bekwaamheid in dit gebied. Te allen tijde zal de AIOS zelfstandig alle patiënten behandelen in een omgeving waar ondersteuning in de breedste zin altijd aanwezig is. Tijdens de stage zal een AIOS worden gestimuleerd in het geven van onderwijs aan verpleegkundigen en de opleidingsgroep, in het verrichten van een onderzoek en het bijwonen van toepasselijke congressen en symposia.

Voortgang zal worden getoetst:

  • In de dagelijkse praktijk
  • Middels KPB’s, OSATS en CATs
  • Verslag einde stage gesprek
  • Er wordt gestreefd naar een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek/deelname aan een toepasselijk internationaal congres
Show-and-tell

Wil je je kennis en vaardigheden aanscherpen in een centrum met het volledige palet aan steenchirurgische diagnostiek, behandeling en metafylaxe? Neem een kijkje bij ons.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling