terug

Keuzestage Allergologie/klinische immunologie

Allergologie

Duur
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

Als internist-allergoloog/klinisch immunoloog heb je te maken met een heel gevarieerde patiëntenpopulatie. Het omvat patiënten van alle leeftijden met in veel gevallen chronische aandoeningen en soms acute presentatie. Kennis van allergologische aandoeningen komt van pas bij veel deelspecialismen en de behoefte aan specialisten met allergologische expertise neemt de laatste jaren alleen maar toe. Allergologie is een vakgebied waarbinnen de ontwikkelingen snel gaan, zowel op het gebied van (moleculaire) diagnostiek als behandeling (biologicals en small molecules)  Dit maakt de allergologie (en klinische immunologie) tot een interessant en aantrekkelijk deelspecialisme.

Deze keuzestage (binnen de differentiatie) biedt een unieke kans om kennis te maken met allergologie en is bedoeld voor AIOS Interne geneeskunde met interesse in deze richting. Het Diakonessenhuis is het enige perifere ziekenhuis in Nederland geaccrediteerd voor volledige differentiatiestage Allergologie (i.s.m. UMCU).

Tijdens deze keuzestage ontwikkel je een brede kennis over allergische reacties in verschillende orgaansystemen en de daarbij behorende specifieke kennis van inhalatie-, voedsel-, beroeps-, geneesmiddelen- en insectengif allergieën. Je wordt deskundig op het gebied van allergologische (laboratorium)diagnostiek, daartoe gebruikte technieken en interpretatie van verkregen uitslagen met betrekking tot de klinische vraagstelling. Hieronder valt ook kennis van uitvoering en interpretatie van allergische provocatietests.

De deskundigheid van de internist-allergoloog/klinisch immunoloog wordt ingeroepen bij een scala aan andere differentiaties zoals de longziekten, dermatologie, oogheelkunde , KNO-heelkunde, kindergeneeskunde maar ook bij bv cardiologie of snijdende specialismen bij o.a. geneesmiddelen overgevoeligheden.

Hoe ga ik leren?

De inhoud van de differentiatie wordt vooraf met je afgestemd afhankelijk van je mogelijkheden en wensen. Iemand in opleiding tot internist-infectioloog zal bv meer behoefte hebben aan kennis over antibiotica allergieën.

Gedurende deze stage zullen ook consultatieve werkzaamheden op het gebied van de allergologie worden verricht. In deze periode zal ook door samenwerking met de kinderarts-allergoloog kennis worden opgedaan van allergologische problematiek op de kinderleeftijd.

Show-and-tell

Indruk van een van onze AIOS: “Ik heb in kader van mijn differentiatie de stage allergologie gedaan in het Diakonessenziekenhuis, en het was heel erg leerzaam en leuk. Ik kreeg voldoende ondersteuning vanuit de supervisoren, maar ook gepaste zelfstandigheid na verloop van tijd. De samenwerking tussen de verschillende specialismen is uitstekend. Er is voldoende variatie op de polikliniek en er is ook mogelijkheid om de provocaties te begeleiden. Er is voldoende tijd voor administratie. De sfeer is erg prettig en de supervisie laagdrempelig, dit kenmerkt de stage.”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling