terug

Differentiatiestage Oncologie

Differentiatie oncologie

Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatie biedt een unieke kans om kennis te maken met alle aspecten van de gynaecologische oncologie in een groot perifeer opleidingsziekenhuis. Hij is bedoeld voor AIOS die zich willen richten op een toekomst als gynaecologisch oncoloog, als Gynaecoloog met Oncologie als Aandachtsgebied (GOA) of voor AIOS die zich willen verdiepen in de gynaecologische oncologie ter aanvulling op hun toekomstige rol als algemeen gynaecoloog.

Binnen de maatschap Gynaecologie zijn 11 gynaecologen werkzaam, waarvan twee als GOA (Hasan Unsalan en Jacqueline Louwers). Daarnaast worden wij ondersteund door een verpleegkundig specialist en gespecialiseerde dokters assistenten. Op het gebied van de gynaecologische oncologie wordt nauw samengewerkt met het UMCU. Deze samenwerking uit zich onder andere in een wekelijks multidisciplinaire oncologie bespreking middels videoconferentie, uitwisseling van gynaecologen tussen de beide huizen en regionale tumorwerkgroepen. De oncologische samenwerking is geborgd in ‘Oncomid’.

Op het gebied van premaligne cervix en vulva afwijkingen hebben wij een groot aanbod van patiënten. Er zijn wekelijks colposcopie en vulva spreekuren en er zijn korte lijnen met de pathologen en dermatologen. Bijvoorbeeld middels een wekelijkse pathologie bespreking. Diagnostiek en behandeling geschiedt volgens de (inter)nationale richtlijnen en nieuwste inzichten. Jacqueline Louwers is een expert colposcopist en heeft meegeschreven aan zowel de originele richtlijn CIN, AIS en VaIN als de recent update en is daarnaast mede auteur van de consensus paper expert colposcopy van de EFC (European Federation of Colposcopy).

De inhoud van de differentiatie wordt voorafgaand aan de periode met je kortgesloten. De nadruk zal worden gelegd op de competenties die je verder wilt ontwikkelen. Onderdelen die in ieder geval aan bod zullen komen zijn:

  • Deelname aan het wekelijkse MDO

  • Participatie in de oncologie spreekuren

  • Participatie in de colposcopie spreekuren

  • Participatie in de vulva spreekuren

  • Verbeteren van de operatieve vaardigheden, zowel complexe laparoscopie als laparotomische ingrepen. Tevens laser behandelingen (bv voor uVIN) en overige vaginale chirurgie.

Daarnaast kan bijvoorbeeld ook gekozen worden voor verdere verdieping door stages bij de GE chirurgen, internist-oncologen, radiologen, urologen etc.. Op verzoek kan ook worden geparticipeerd in de hysteroscopie programma’s en poliklinische OK. Indien de juiste autorisaties zijn behaald kan ook dienst gedaan worden als achterwacht, ter voorbereiding op het functioneren als zelfstandig gynaecoloog. De stage krijgt de beste invulling bij een duur van 3 tot 6 maanden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling