terug

Differentiatiestage Endoscopie/minimaal invasieve chirurgie

Differentiatiestage Endoscopie en Endometriose

Wat gaat de aios leren?

Diakonessenhuis

Het Diakonessenhuis is een modern algemeen stadsziekenhuis. Ook zijn we een erkend opleidingsziekenhuis met meer dan 10 specialistische opleidingen. In de opleiding wordt gewerkt op de hoofdlocatie in Utrecht (complexe en acute opnamen) en in Zeist (electieve laag risico en hoogfrequente zorg). We zijn bij de kwaliteitsvisitatie van 2021 als level 2 endometriosecentrum gekwalificeerd. Voor de endometriosezorg wordt samen gewerkt met prof. Dr. V. Mijatovic van het Endometriosecentrum AUMC.

Hysteroscopische ingrepen worden zowel poliklinisch in Utrecht als op poliklinische behandelkamers in Zeist onder sedatie verricht.  Het sterk ontwikkelde Verloskundig Samenwerkings Verband (VSV) begeleidt per jaar ongeveer 2500 zwangeren en bevallingen het geboortehuis voor de 1e lijn (sinds 2012). Daarnaast is een nieuw Vrouw-Kind Centrum, als speerpunt van het Diakonessenhuis, volop in ontwikkeling. De afdeling verricht daarnaast transport IVF in samenwerking met het UMCU.

De differentiatie Endoscopie en Endometriose zal zich op de polikliniek richten op diagnostiek en behandeling van endometriose en adenomyose. Daarnaast indicatiestelling en behandeling van de benigne gynaecologische aandoeningen. Hiervoor zijn behalve algemene gynaecologie spreekuren ook een endometriosespreekuur, menstruatiespreekuur, hysteroscopie spreekuur en een colposcopie spreekuur ingericht, waar de differentiant op beide lokaties de mogelijkheid krijgt eigen patiënten te zien.

Het ziekenhuis heeft op zowel in Utrecht als in Zeist vernieuwde operatiefaciliteiten waar dagelijks door de gynaecologie geopereerd wordt. Er worden door de gynaecologen met het desbetreffende aandachtsgebied onder andere totaal laparoscopische hysterectomie, vNotes hysterectomie, laparoscopische sacro-colpopexiëen & sacro-hysteropexie, laparoscopische sanering bij diep infiltrerende endometriose en andere laparoscopische behandeling van endometriose verricht. De differentiant zal met name worden ingedeeld voor deze operatieprogramma’s. Daarnaast is er een wekelijks programma voor poliklinische en hysteroscopische ingrepen onder sedatie waar de differentiant ook voor kan worden ingedeeld. Bij aanvang van de stage wordt op basis van de rees behaalde en de wensen duidelijke leerdoelen opgesteld en wordt tevens een verdiepingsonderwerp gekozen op het gebied van organisatie of wetenschap.

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling