terug

Differentiatiestage Neurogastro-enterologie

Neurogastroenterologie en gastro-intestinale motiliteit

Duur
6 maanden
9 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Neurogastroenterologische aandoeningen omvatten het prikkelbaar darmsyndroom, functionele dyspepsie, gastroparese, anorectale dysfunctie, prolaps, extreme obstipatie, slikstoornissen, slokdarmspasmen en achalasie. In de stage wordt aandacht gegeven aan adequate diagnostiek en therapie voor deze patiënten. Daarbij komen behalve de gebruikelijke onderzoeken ook het anorectale functieonderzoek, bekkenbodemanalyse- en therapie, hypnotherapie en high-density manometrie / pH metrie aan de orde.

Aan het einde kan de AIOS zelfstandig manometrische onderzoeken uitvoeren en interpreteren, wat in de praktijk een waardevolle bijdrage is in een perifere (en academische) kliniek.

Hoe ga ik leren?

U krijgt minimaal één dagdeel polikliniek waarbij u een gevarieerd en door de supervisor geselecteerd aanbod krijgt aan neurogastroenterologische problematiek. Op deze polikliniek zullen gesprekken worden gefilmd zodat we optimaal kunnen werken aan uw gesprekstechniek.

Daarnaast krijgt u minimaal één dagdeel endoscopie waarbij bijv. pneumodilataties worden geclusterd (onder zowel radiologisch als endoscopisch zicht) en u uw eigen patiënten scopieert.

In het Deventer Ziekenhuis worden voor de regio high-density manometrieën en anorectale functieonderzoeken uitgevoerd. U zult deze onderzoeken zelf gaan doen en beoordelen zodat u dat aan het einde van de stage zelfstandig kunt doen. Daarnaast participeert u in het Defecatie Expertise Centrum waarbij rectale spoelsystemen worden getraind voor bij voorbeeld patiënten met een dwarslesie, in de proctoscopie (die bij ons door de heelkunde wordt gedaan). Indien mogelijk plaatst u ook (coloscopisch) een coecostomiecatheter. Daarnaast participeert u in het bekkenbodemspreekuur en loopt u mee in de hypnotherapie / psychologiepraktijk “Gezondheid Centraal“ ter Harfsen. Met deze activiteiten zullen minimaal twee dagdelen per week gevuld worden.

Uiteraard bestaat de mogelijkheid tot uitbreiding van spreekuren en endoscopie-programma’s als u graag meer algemene ervaring op wilt doen.

Er is dagelijks overdracht. Eens per maand is er een multidisciplinair overleg met het DEC. Dit focust op bekkenbodemproblematiek. Daarnaast zijn er dagelijks patiëntgebonden besprekingen waarin u participeert al naar gelang uw aanwezigheid.

Show-and-tell

Het Deventer Ziekenhuis is beroemd om zijn opleidingen. Vele jonge dokters (meer dan waar dan ook?) hebben tijdens hun coschap MDL bij ons besloten om voor een MDL-loopbaan te kiezen. Sinds 10 jaar verzorgen wij ook de opleiding samen met het Erasmus MC en hebben een uitstekende pers.

Image
Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling