terug

Differentiatiestage MDL

Endoscopische basistraining voor de kindergeneeskunde

Duur
6 maanden
9 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Voor de kinderarts die zich differentieert in de kinder-MDL is het belangrijk voldoende expositie aan endoscopische training te hebben zodat er een goede routine ontstaat in het uitvoeren van gastroscopieën (met duodenumbiopten) en coloscopieën. De afdeling MDL in het Deventer Ziekenhuis biedt de mogelijkheid om deze onderzoeken onder goede supervisie te doen bij de volwassen patiënten, waardoor in relatief korte tijd een grote vaardigheid kan worden verworven. De stap naar endoscopisch onderzoek bij kinderen (van 3-4 jaar en ouder) is daarna verrassend makkelijk. Voor de hele kleine kinderen en neonaten is een grote ervaring nodig omdat daar uiterst nauwkeurig met luchtinsufflatie moet worden omgesprongen. Deze stage biedt de aspirant kinder-MDL arts een uitstekende basis om zich te bekwamen in de basisvaardigheden endoscopie.

Hoe ga ik leren?

U leert door hands-on training waarbij u de eerste 3-4 maanden onder strikte supervisie handelt. Van belang is een redelijke intensiteit van bijvoorbeeld 3 dagdelen per week, anders komt men niet in een goede flow. Afhankelijk van de vorderingen kan het opleidingsteam besluiten de laatste 2-3 maanden onder beperkte supervisie te scopieëren. U doet zowel gastro- als coloscopieën. U leert de ins- en outs van endoscopische verrichtingen, maar ook de periprocedurele zorg is zeer belangrijk. Uw vorderingen worden in een apart portfolio vastgelegd.

Show-and-tell

De afdeling MDL in het Deventer Ziekenhuis staat heel goed bekend qua opleidingsklimaat, hands-on gehalte, en betrokken supervisie. Stages worden zonder uitzondering als zeer leerzaam en interessant beoordeeld. Referenties op aanvraag.

Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling