Differentiatiestage Elleboog/schouder Schouderchirurgie

Duur: 
6 maanden
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

De stage kenmerkt zich door een uitgebreide blootstelling aan alle facetten van de schouderchirurgie. De vakgroep Orthopedie van het Deventer Ziekenhuis bestaat uit 6 orthopedisch chirurgen met elk een eigen aandachtsgebied. De vakgroep Orthopedie heeft een P1-opleiding binnen opleidingscluster Orthopedie Noord in samenwerking met het UMCG. Het Deventer Ziekenhuis is een van de Topklinische Ziekenhuizen in Nederland en kent een prettige bescheiden omvang. Er zijn veel specialistische opleidingen en het ziekenhuis kent een zeer inspirerende opleidingssfeer. De contacten zijn kort en er is een buitengewoon prettige samenwerking met aangrenzende specialismen., o.a. met de chirurg traumatologen, SMK-radiologen, neuroloog met aandachtsgebied schouder, revalidatieartsen. Een van de aandachtsgebieden van de vakgroep is de schouderchirurgie met een groot aanbod aan patiënten met schouderklachten. De schouderchirurgie wordt verzorgd door twee leden van de vakgroep Orthopedie: dr. Rinco Koorevaar en dr. IJdo Kleinlugtenbelt. De stage schouderchirurgie omvat het draaien van spreekuren en het participeren op de schouderpoli. Intensief zal worden samengewerkt met schouder- en sportfysiotherapeuten. Ook zal er samengewerkt worden met een neuroloog gespecialiseerd in neurologisch letsel aan de bovenste extremiteit. Een vast onderdeel van de stage is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, bij voorkeur uitmondend in een wetenschappelijk artikel of voordracht. Op de afdeling Orthopedie is een wetenschapscoordinator Orthopedie werkzaam en beschikbaar voor begeleiding.

Hoe ga ik leren?

U komt uitgebreid in aanraking met schouderpatienten, zowel uit de regio als wel supraregionale patienten die verwezen zijn door collega orthopeden, als wel patienten die voor een second opinion komen. U heeft uw eigen spreekuur met schouderpatienten. Supervisie is direct aanwezig door de twee schouderorthopeden. Op de schouderpoli zijn ook twee schouderfysiotherapeuten aanwezig, en binnenkort ook een gespecialiseerde MSK radioloog die patienten direct met echo samen met u kan onderzoeken.

Op de operatiekamer zijn alle denkbare implantaten beschikbaar voor zowel arthroscopische als open schouder technieken. U werkt samen met ervaren ok verpleegkundigen die veel ervaring hebben met schouderchirurgie. Per week zult u twee dagen polikliniek hebben en twee dagen op de operatie kamer staan. De resterende dag is beschikbaar voor onderzoek waarbij een eigen research coordinator en research verpleegkundige Orthopedie aanwezig zijn om u optimaal te ondersteunen op het gebied van de wetenschap.

Show-and-tell

Reeds eerder hebben arts assistenten Orthopedie gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een verdieping stage Schouderchirurgie te volgen. Zij hebben uitgebreid de mogelijkheid gehad om veel schouderoperaties, incl schouderprothesiologie, zelfstandig uit te voeren. Binnenkort zal een laatste jaar arts assistent een verdieping stage Schouderchirurgie in het Deventer Ziekenhuis gaan volgen.  Wij bideen de EPA schouder verdieping, specilialisatie en fellowship aan.

Samenwerkende instellingen

Universitair Medisch Centrum Groningen

Sollicitatie en contact

Aanvangmogelijkheden stage: vrij bespreekbaar. 
Eisen aan sollicitant: interesse in schouderafwijkingen. 
Procedure: aanmelding via Rinco koorevaar, orthopedisch chirurg
Contactgegevens secretariaat: Nico Bolkensteinlaan 75, 7416 SE, Deventer; email: c.t.koorevaar@dz.nl

Deventer Ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis doet veel aan onderwijs. Zo kun je bij ons operatieassistent, worden, longfunctieanalist of MBB-laborant. Artsen kunnen in Deventer hun opleiding vervolgen tot medisch specialist. Ook bieden we scholen prima stages, zodat jij bij ons het vak echt in de vingers krijgt.

 

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Noord Oost Nederland (UMCG).

Contact

Deventer Ziekenhuis
Nico Bolkesteinlaan 75
7416 SE Deventer

tel.: 0570 53 53 53
website: http://www.dz.nl/leren/Paginas/Default.aspx