terug

Differentiatiestage Elleboog/schouder

Schouderchirurgie

Duur
6 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage kenmerkt zich door een uitgebreide blootstelling aan alle facetten van de schouderchirurgie. De vakgroep Orthopedie van het Deventer Ziekenhuis bestaat uit 6 orthopedisch chirurgen met elk een eigen aandachtsgebied. De vakgroep Orthopedie heeft een P1-opleiding binnen opleidingscluster Orthopedie Noord in samenwerking met het UMCG. Het Deventer Ziekenhuis is een van de Topklinische Ziekenhuizen in Nederland en kent een prettige bescheiden omvang. Er zijn veel specialistische opleidingen en het ziekenhuis kent een zeer inspirerende opleidingssfeer. De contacten zijn kort en er is een buitengewoon prettige samenwerking met aangrenzende specialismen, o.a. met de chirurg traumatologen, SMK-radiologen, neuroloog met aandachtsgebied schouder, revalidatieartsen. Een van de aandachtsgebieden van de vakgroep is de schouderchirurgie met een groot aanbod aan patiënten met schouderklachten. De schouderchirurgie wordt verzorgd door de heer dr. IJdo Kleinlugtenbelt. De stage schouderchirurgie omvat het draaien van spreekuren en het participeren op de schouderpoli. Intensief zal worden samengewerkt met schouder- en sportfysiotherapeuten. Ook zal er samengewerkt worden met een neuroloog gespecialiseerd in neurologisch letsel aan de bovenste extremiteit. Een vast onderdeel van de stage is het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, bij voorkeur uitmondend in een wetenschappelijk artikel of voordracht. Op de afdeling Orthopedie is een wetenschapscoordinator Orthopedie werkzaam en beschikbaar voor begeleiding.

Hoe ga ik leren?

U komt uitgebreid in aanraking met schouderpatienten, zowel uit de regio als wel supraregionale patienten die verwezen zijn door collega orthopeden, als wel patienten die voor een second opinion komen. U heeft uw eigen spreekuur met schouderpatienten. Supervisie is direct aanwezig door de schouderorthopeed. Op de schouderpoli zijn ook twee schouderfysiotherapeuten aanwezig en binnenkort ook een gespecialiseerde MSK-radioloog die patienten direct met echo samen met u kan onderzoeken.

Op de operatiekamer zijn alle denkbare implantaten beschikbaar voor zowel arthroscopische als open schouder technieken. U werkt samen met ervaren OK-verpleegkundigen die veel ervaring hebben met schouderchirurgie. Per week zult u twee dagen polikliniek hebben en twee dagen op de operatiekamer staan. De resterende dag is beschikbaar voor onderzoek waarbij een eigen researchcoordinator en researchverpleegkundige Orthopedie aanwezig zijn om u optimaal te ondersteunen op het gebied van de wetenschap.

Show-and-tell

Reeds eerder hebben aios Orthopedie gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een verdiepingsstage Schouderchirurgie te volgen. Zij hebben uitgebreid de mogelijkheid gehad om veel schouderoperaties, incl schouderprothesiologie, zelfstandig uit te voeren. Binnenkort zal een laatste jaar aios een verdiepingsstage Schouderchirurgie in het Deventer Ziekenhuis gaan volgen. Wij bideen de EPA schouder verdieping, specialisatie en fellowship aan.

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling