terug

Differentiatiestage

Deel-differentiatie Hoofd-Hals Chirurgie (benigne) Deventer Ziekenhuis binnen de differentiatie Hoofd-hals Chirurgie UMCU

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De leerinhoud bestaat uit thema 5, 9, 10, 11 en 15 van het (gereviseerde) landelijke opleidingsplan ENTER2 en het cursorisch onderwijs.

Centrale elementen in deze stage zijn:

- parotis chirurgie

- speekselklier chirurgie

- benigne zwellingen in de hals

- KNO-regie in samenwerking bij zwelling in de hals diagnostiek

- implementatie van richtlijn

- kennisvergroting door middel van capita selecta.

Chirurgische vaardigheden worden aangeleerd door twee ervaren (benigne) hoofd-hals chirurgen.

 

Deze ‘deel-differentiatiestage’ is een facultatief onderdeel van de differentiatie Hoofd-Hals Chirurgie binnen de afdeling KNO-heelkunde van het UMCU, zodat alle benodigde onderdelen ruim aan bod komen, conform ENTER-2.

 

Bekwaamheidsniveaus en toekenning supervisie

Bekwaamheidsniveau: 3/4/5; met betrekking tot vaardigheden zie EPF.

Hoe ga ik leren?

De klinische settings zijn de polikliniek en het operatiekamercomplex. Na de algemene introductie zal de AIOS aanvangen met een standaard weekschema van 50/50 polikliniek en operatiekamercomplex. De poliklinische spreekuren (waaronder ook het oncologiespreekuur samen met de radiotherapeut) worden gesuperviseerd door alle leden van de opleidingsgroep. Het accent zal meer liggen op de OK (uitbreiden zelfstandig ingrepen uitvoeren) dan op andere opleidingsactiviteiten. Op het operatiekamercomplex in het Deventer Ziekenhuis opereert de AIOS met name onder supervisie van dr. S.J.H. Bom of dr. P.W.M. van Kempen. Beiden hebben het aandachtsgebied (benigne) hoofd-hals chirurgie. Ook bestaat er de mogelijkheid tot deelname aan het operatieprogramma van dr. K.I.E.M. Wijffels ten behoeve van de microlarynx chirurgie. Het schema is zodanig opgesteld dat er nooit twee AIOS (basis en differentiatie) tegelijkertijd bij dezelfde operateur staan ingeroosterd. De opleidingsactiviteiten op het operatiekamercomplex, bestaan uit parotidectomieën, speekselklier extirpaties (submandibularis, subglandularis en ranulae), regionale klier extirpaties, (spoed)tracheotomieën, branchiogene cysten, preauriculaire sinus, mediane halscysten. benigne epitheliale afwijkingen, klieven zenkers divertikel, directe laryngo- en oesophagoscopieën, oesopagusdillataties, acute luchtweg en halsabcessen. Het aantal ingrepen en het verwachte bekwaamheidsniveau aan het einde van de stage in het Deventer Ziekenhuis wordt besproken en nauw gemonitord. Het toetsen en beoordelen geschiedt door middel van KPB, OSATS, opleidingsgesprekken, beoordelen van operatieverslagen en continue zelfreflectie.

Het cursorisch onderwijs uit het basisdeel van het lokale opleidingsplan wordt aangevuld met de volgende capita selecta: retrograde versus anterograde parotidectomieën (incl. actief gebruik 4-kanaals NIM), congenitale afwijkingen in hoofd en hals, KNO-regievoering bij diagnostiek/differentiatie zwelling in de hals (incl. poliklinisch gebruik flexibele endoscoop met chip-on-the-tip en werkkanaal/biopten, PA- en Radiologiebesprekingen), zorgpad maligne lymfoom (multidisciplinair protocol en overleg) beoordeling CT en MRI scans hals/parotis alsook PET scans, samenwerking in hoofd-hals oncologische zorg samen met Radiotherapiegroep Deventer en UMC Utrecht, samenvatting en implementatie van de richtlijn hoofd-hals tumoren.

Show-and-tell

Referentie:

dr. P. van Kempen

dr. I. Wegner

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling