terug

Differentiatiestage

Differentiatie Rhinologie

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De leerinhoud bestaat uit thema 6, 7 en 8 van het (gereviseerde) landelijke opleidingsplan ENTER2 en het cursorisch onderwijs.

 

Centrale elementen in deze stage zijn:

- functionele endonasale neus chirurgie

- de in- en uitwendige neuscorrectie (open approach)

- genavigeerde neusbijholten chirurgie (incl. complexe neusbijholten chirurgie)

- immunotherapie bij volwassenen

- multidisciplinaire samenwerking binnen Kinderallergologie Behandelcentrum

- kennisvergroting door middel van capita selecta.

Chirurgische vaardigheden worden aangeleerd door vier ervaren rhinologen.

 

Bekwaamheidsniveaus en toekenning supervisie

Bekwaamheidsniveau: 3/4/5; met betrekking tot vaardigheden zie EPF.

Hoe ga ik leren?

De klinische settings zijn de polikliniek en het operatiekamercomplex. Na de algemene introductie zal de AIOS aanvangen met een standaard weekschema van 50/50 polikliniek en operatiekamercomplex. De poliklinische spreekuren (waaronder ook het allergologisch spreekuur, dr. K.I.E.M. Wijffels) worden gesuperviseerd door alle leden van de opleidingsgroep. Op het operatiekamercomplex opereert de AIOS onder supervisie van dr. J. Buwalda, dr. T.W. Geurts, drs. T. van der Laan en dr. W.J.M. Videler. Allen hebben het aandachtsgebied rhinologie. Het schema is zodanig opgesteld dat er nooit twee AIOS (basis en differentiatie) tegelijkertijd bij dezelfde operateur staan ingeroosterd. De opleidingsactiviteiten op het operatiekamercomplex, bestaan uit functionele endonasale neusoperaties, open rhinoplastieken en endoscopische genavigeerde neusbijholten operaties (incl. bv. Draf III). Ook bestaat er de mogelijkheid tot deelname aan het operatieprogramma van dr. K.I.E.M. Wijffels ten behoeve van de traanweg chirurgie. Het aantal ingrepen en het verwachte bekwaamheidsniveau aan het einde van de stage in het Deventer Ziekenhuis wordt besproken en nauw gemonitord. Het toetsen en beoordelen geschiedt door middel van KPB, OSATS, opleidingsgesprekken, beoordelen van operatieverslagen en continue zelfreflectie.

 

Het cursorisch onderwijs uit het basisdeel van het lokale opleidingsplan wordt aangevuld met de volgende capita selecta: indicaties endonasale neuscorrecties vs open approach, navigatie bij revisie en complexe neusbijholten chirurgie, beoordeling CT en MRI scan van de neusbijholten, reuktest en reuktraining, samenvatting en implementatie van de richtlijn Chronische rhinosinusitis en neuspoliepen.

Show-and-tell

Referentie:

dr. J. Driessen

drs. R. Henneman

Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU)
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling