terug

Keuzestage Algemeen

Wat gaat de aios leren?

Het Catharina Ziekenhuis (CZE) is een van de grootste niet-academisch opleidingsziekenhuizen van Nederland. Het CZE verzorgt 26 medische vervolgopleidingen waaronder de deelopleiding neurologie. Het CZE is een groot en modern topklinisch opleidingsziekenhuis dat opereert binnen het Santeon- en STZ-verband.

De afdeling neurologie van het CZE verzorgt sinds 2006 de deelopleiding neurologie. Het ziekenhuis heeft een RGS-erkenning conform het kaderbesluit CCMS en het besluit neurologie voor maximaal één jaar van de opleiding neurologie. Daarnaast zijn er deelstages/keuzestages mogelijk. Op dit moment wordt de door de RGS erkende gecombineerde stage MS en cognitieve stoornissen aangeboden. Binnenkort wordt ook het volgen van een keuze-/verdiepingsstage algemene neurologie mogelijk. Deze stage kan in overleg ook gecombineerd worden met de keuze-stage MS of cognitieve stoornissen, en/of neuro-oncologie. De stage algemene neurologie is in principe bedoeld voor aios neurologie die zich in het laatste jaar van de opleiding bevinden.

De deelopleiding neurologie in het CZE maakt deel uit van de Onderwijs en Opleiding Regio Zuid Oost Nederland (OOR ZON, http://www.oorzon.nl) en participeert in de opleiding neurologie van het Maastricht UMC+.

De afdeling neurologie heeft een capaciteit van 30 klinische bedden, waarvan 8 bedden onder de Brain Care Unit vallen. De ruime en moderne polikliniek neurologie (in 2013 in gebruik genomen) beschikt bovendien over enkele stoelen voor dagbehandelingen (b.v. behandeling met natalizumab bij MS). De afdeling Klinische Neurofysiologie is ook op de polikliniek neurologie gehuisvest en verricht naast de standaard KNF-onderzoeken ook zenuwechografie en duplex carotiden/TCD, en verzorgt de EEG- en TCD-bewaking tijdens carotischirurgie. Vooral de zenuwechografie heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen en wordt toepast bij een steeds groter wordend aantal indicaties.

De speerpunten van de afdeling neurologie zijn de neurovasculaire neurologie, neuro-oncologie, multiple sclerosis, en de ziekte van Parkinson (oa duo-dopapomp). Als vasculair interventiecentrum heeft de afdeling neurologie een regionale functie voor intra-arteriële trombectomie (IAT). Met vijf verwijzende ziekenhuizen in de regio behoort het tot één van de grootste IAT-centra van het land (in 2019 170 IAT-behandelingen). Recent is in een aantal jaren tijd de multidisciplinaire TOS (Thoracic Outlet Syndrome) poli waarbij de neurologie een vaatheelkunde intensief samenwerken uitgegroeid tot een landelijk tertiair verwijzingscentrum dat bovendien patiënten aantrekt van over de landsgrenzen.

Er zijn momenteel 9 neurologen werkzaam (8,8 FTE), Elke neuroloog heeft één of meerdere aandachtsgebieden waarvan enkele aandachtsgebieden een speerpunt van de neurologische zorg vormen. Daarnaast zijn twee consultenten (kinderneuroloog en neurochirurg) aanwezig.

Er werken gemiddeld 7 tot 10 arts-assistenten (aios en anios) en 2 Physician Assistants. Jaarlijks (worden er gemiddeld 9000 nieuwe patiënten op de polikliniek gezien, zijn er ongeveer 1400 klinische consulten, en worden ongeveer 2400 patiënten op de SEH gezien. Daarnaast zijn er ongeveer 1800 klinische opnames en vinden er gemiddeld 1000 dagbehandelingen plaats. Deze aantallen zijn, op de dagbehandelingen na, nog steeds groeiende.

Deze grootte van zowel het ziekenhuis als de afdeling neurologie, de speerpunten van de afdeling neurologie en het goede opleidingsklimaat bieden de laatste jaars aios neurologie de gewenste verdieping algemene neurologie.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling