terug

Differentiatiestage Vaatchirurgie

Vaatchirurgie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?
Differentiatie Vaat Chirurgie in het Catharina: Een bloedstollende ervaring!
De afdeling Heelkunde van het Catharina Ziekenhuis beoefent de Heelkunde in zijn volle breedte en heeft daarnaast een aantal topklinische / topreferente speerpunten. De vaatchirurgie van het Catharina Ziekenhuis behoort hiertoe en afdeling heeft een zeer duidelijke nationale en internationale profilering.
De vaatchirurgie wordt uitgevoerd door een dynamisch en ambitieus team, wat zich voltijds met de (endovasculaire-) vaatchirurgie bezig houdt.
Naast het klinische werk excelleert de vaatchirurgie ook op wetenschappelijke gebied.

De opleiding Heelkunde (opleidings- en kwaliteitsvisitatie in 2010, erkenning tot 2015) is georganiseerd in modules die bestaan uit de verschillende Heelkundige differentiaties en specifieke speerpunten. Binnen de vakgroep Heelkunde zijn er voor iedere deelgebied 2 of meer chirurgen die de betreffende differentiatie tot hun expertise hebben gemaakt.
Er is wekelijks modern cursorisch onderwijs volgens de themata van plan Scherp. De opleidingsgroep maakt gebruik van het Electronisch Digitaal competentieportfolio van VREST.
Het Catharinaziekenhuis verzorgt een inwerkprogramma’s voor alle arts assistenten en biedt regelmatig disciplineoverstijgend onderwijs (o.a. een wekelijks 'heilig uur'). Regionaal cursorisch onderwijs vindt plaats binnen de ROC Maastricht. De opleiding is ingedeeld in modules van 6 maanden. Elke 3-6 maanden zal een evaluatie- en voortgangsgesprek plaatsvinden nadat de opleidergroep is geconsulteerd. De aios houdt zelf het eigen portfolio zorgvuldig bij.

Wetenschap
De afdeling vaatchirurgie is wetenschappelijk zeer actief en productief. Op dit moment zijn er 2 research nurses en 5 voltijds promovendi werkzaam bij onze vaatgroep.
Speerpunten van de lopende vasculaire onderzoekslijnen zijn:
- endovasculaire behandeling van aneurysmatisch vaatlijden
- PAV, in het bijzonder looptherapie en bewegingsanalyse

Voor de vaatdifferentiant geldt dat korte projecten die resulteren in een of meerdere publicaties of meerjarige projecten met als doel het schrijven van een proefschrift actief worden gestimuleerd en waar nodig gefinancierd.

Wij hebben een nauwe samenwerking met de researchscholen Caphri en Carim van de universiteit Maastricht. Daarnaast wordt onderzoek verricht in samenwerking met de afdeling epidemiologie en vaatchirurgie van het Erasmus MC, als ook met de Technische Universiteit Eindhoven.

Differentianten die aangeven interesse te hebben in een promotie traject zullen hiertoe in de gelegenheid worden gesteld. Bij aantoonbaar uitzicht op een promotie op basis van een in ons centrum opgezette onderzoekslijn, behoort een verlengde aanstelling in aansluiting op de differentiatie stage van 2 jaar tot de mogelijkheden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling