terug

Differentiatiestage MDL

Wat gaat de aios leren?

De profileringsstage kinder-MDL biedt een uitstekende mogelijkheid om ruim kennis en praktijkervaring op te doen met de diagnostiek, de behandeling en begeleiding van de meest voorkomende ziektes binnen het subspecialisme kinder-MDL in een groot algemeen ziekenhuis. Hierbij kan je onder andere denken aan IBD, coeliakie, GERD, obstipatie, fecale incontinentie, EoE, voedingsproblemen en functionele buikpijn. De stage is vooral bedoeld voor de AIOS kindergeneeskunde die later wil werken in de algemene praktijk met kinder-MDL als aandachtsgebied. Het is mogelijk om deze profileringsstage te combineren met oa management of supervisie stage. Je participeert in de poliklinische- en klinische zorg van bovenstaande patientenpopulatie. Hierbij heb je een eigen poli, neem je deel aan de MDO’s mbt chronisch zieke patienten, IBD-overleg en transitiezorg. Er zijn meerder scopie programma’s per maand waar je bij mee kunt kijken.

De kinderartsbegeleider van deze stage ‘kinder-MDL’ is Janneke Stapelbroek. Zij is kinderarts-MDL. Voor nadere informatie over de stage en de begeleider: zie: ‘Stage’ en/of via Selma Lavrijsen, kinderarts-opleider

Er zijn structureel 3 AIOS-plaatsen in opleidingsaffiliatie met het AZM/MUMC (cluster: OORZON, opleider MUMC+: Dr. GJ. van Well). Het opleidingsdeel ‘algemeen ziekenhuis’ met een duur van nominaal 18 maanden wordt meestal in het begin van de opleiding gepland. Er vindt iedere 2-3 maanden opleidingsoverleg plaats binnen de ‘regionale opleidingsvergadering’ van het cluster. Naast inhoudelijke, organisatorische en sollicitatie-zaken wordt tevens de voortgang van individuele AIOS besproken ten behoeve van persoonlijke begeleiding en om de aansluiting tussen de stages zo goed mogelijk te laten verlopen.

De vakgroep Kindergeneeskunde Catharina Ziekenhuis speelde en speelt een voortrekkersrol in de modernisering van de opleiding Kindergeneeskunde. De AIOS wordt opgeleid volgens TOP 2020. Het opleidingsklimaat wordt door onze arts-assistenten als veilig en bijzonder ervaren. Alle A(N)IOS hebben een door hen zelf gekozen mentor die een belangrijke rol speelt in de persoonlijke coaching van de arts-assistent.

Opleiding en onderwijs worden door de vakgroep beschouwd als haar tweede kerntaak. Naast de directe supervisie en (persoonlijke) coaching van A(N)IOS, coassistenten en semi-artsen heeft het onderwijsweekrooster hierin een prominente rol. Hierin zijn opgenomen: overdrachten, multidisciplinaire besprekingen, specifieke besprekingen, de grote visite, het ochtendonderwijs (3x/week), het dinsdagmiddag heilig uur en de wekelijkse APLS/NLS-trainingen samen met de verpleging. Samen met het Maxima Medisch Centrum wordt de refereercyclus inhoud gegeven (6x/jaar). Eenmaal per jaar wordt door de vakgroep het inmiddels bekende ‘Concours Pediatrique’ georganiseerd. Een vakjury beoordeelt korte casuspresentaties waarbij A(N)IOS uit alle opleidingsklinieken uit de regio hun beste beentje voorzetten en een verhaal met een “twist” presenteren.

Vanuit het AZM/MUMC zijn steeds 2-4 co-assistenten en 1-2 semi-artsen binnen onze afdeling werkzaam. Naast de kinderartsen zijn de A(N)IOS nauw betrokken bij de begeleiding en coaching van deze aanstaande collegae (Co-ass coordinatoren: M.Eijkemans, V.v. Tellingen en T.Hendriks). Een SEH-AIOS is 3-4x per jaar gedurende 8-10 weken binnen de afdeling kindergeneeskunde werkzaam. Een groot deel van het jaar is er ook een HAIO werkzaam bij ons vanuit de huisartsenopleiding in Maastricht.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling