terug

Differentiatiestage

Gastro-intestinale Chirurgie

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?
Differentiatie Gastro-Intestinale Chirurgie in het Catharina: Een unieke ervaring!
De afdeling Heelkunde van het Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) oefent de Heelkunde in de volle breedte uit maar heeft ook een aantal (top referente) speerpunten. Het CZE heeft een speciaal oncologiecentrum waar alle oncologische disciplines in zijn vertegenwoordigd. Alle chirurg-oncologen hebben een gedifferentieerde poli. Daarnaast hebben wij faciliteiten voor Intra-Operatieve Radiotherapie. Daarnaast heeft het CZE een obesitas centrum, waar ca. 750 patiënten worden behandeld. Bovendien is er een speciale proctologisch centrum welke deels buiten het CZE wordt uitgeoefend. Er is een uitstekende samenwerking met de afdeling Maag-Darm en Lever Ziekten, waar ook een opleidingsschema is voor flexibele endoscopieën.

De opleiding Heelkunde (opleidings- en kwaliteitsvisitatie in 2010, erkenning tot 2015) is georganiseerd in modules die bestaan uit de verschillende Heelkundige differentiaties en specifieke speerpunten. Binnen de vakgroep Heelkunde zijn er voor iedere deelgebied 2 of meer chirurgen die de betreffende differentiatie tot hun expertise hebben gemaakt. Er is wekelijks modern cursorisch onderwijs volgens de themata van plan SCHERP. De opleidingsgroep maakt gebruik van het Electronisch Digitaal competentieportfolio van VREST, waar de voortgang met OSATS en KKB wordt bijgehouden.
Het Catharinaziekenhuis verzorgt een inwerkprogramma’s voor alle arts assistenten en biedt regelmatig disciplineoverstijgend onderwijs (o.a. een wekelijks 'heilig uur'). Regionaal cursorisch onderwijs vindt plaats binnen de ROC Maastricht. De opleiding is ingedeeld in modules van 6 maanden. Elke 3-6 maanden zal een evaluatie- en voortgangsgesprek plaatsvinden nadat de opleidergroep is geconsulteerd. De AIOS houdt zelf het eigen portfolio zorgvuldig bij.

Wetenschap
De afdeling Gastro-Intestinale chirurgie is wetenschappelijk zeer actief en productief. Op dit moment zijn er 3 research nurses werkzaam en zijn 5 AIOS bezig met een promotietraject.
Speerpunten van de lopende GI- onderzoekslijnen zijn:
- Locally Advanced en Recidief Rectum carcinoom
- Bariatrische Chirurgie
- HIPEC
- Oesophaguschirurgie
- Buikwand chirurgie

Voor de GI-differentiant geldt dat korte projecten die resulteren in één of meerdere publicaties of meerjarige projecten met als doel het schrijven van een proefschrift actief worden gestimuleerd en waar nodig gefinancierd. Daarnaast wordt onderzoek verricht in samenwerking met de afdeling epidemiologie van het Integraal Kankercentrum Zuid.

Differentianten die aangeven interesse te hebben in een promotie traject zullen hiertoe in de gelegenheid worden gesteld. Bij aantoonbaar uitzicht op een promotie op basis van een in ons centrum opgezette onderzoekslijn, behoort een verlengde aanstelling in aansluiting op de differentiatie stage van 2 jaar tot de mogelijkheden.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling