terug

Keuzestage Multiple sclerose

Duur
6 maanden
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

Er zijn de laatste jaren veel belangrijke ontwikkelingen geweest in de diagnostiek en behandeling van multipele sclerose en aanverwante aandoeningen. De diagnostische criteria zijn regelmatig aan verandering onderhevig geweest. Tijdens deze stage komen deze diagnostische criteria uitgebreid aan de orde en zal het accent liggen op de differentiaal diagnose van witte stof afwijkingen zoals die bij MS worden gezien en aandoeningen die daarop lijkend. U leert MS te onderscheiden van aanverwante aandoeningen (zoals bijvoorbeeld neuromyelitis optica) en mimics van MS.

Daarnaast zijn er de laatste jaren veel therapeutische opties gekomen om het ziekteverloop van patiënte met multipele sclerose gunstig te beïnvloeden. Deze geneesmiddelen hebben allemaal aangrijpingspunten binnen het immuunsysteem en verminderen de inflammatoire activiteit in het centrale zenuwstelsel en daarmee de schade die hierdoor wordt aangericht. Tijdens deze stage leert u indicaties voor de verschillende immuun modulerende behandelingen en hoe deze behandelingen veilig toe te passen. Belangrijke aspecten van farmaco-vigilantie voor de verschillende geneesmiddelen komen aan de orde.

Daarnaast is er ook aandacht voor meer psychosociale aspecten van het hebben van een chronische ziekte en hoe patiënten daarin te begeleiden. Ook de symptomatische behandeling van veel voorkomende klachten (spasmen, mictie stoornissen, cognitieve stoornissen) en beperkingen zal aan de orde komen. Hiervoor is er veelvuldig contact met de andere behandelaars binnen het MS centrum en worden consultaties bij Revalidatiecentrum Klimmendaal ingepland.

Hoe ga ik leren?

U gaat zelfstandig spreekuur doen waarbij u zowel nieuwe verwezen patiënten met een verdenking MS gaat onderzoeken en behandelen evenals controle patiënten die al langer in het MS centrum bekend zijn. Dit altijd onder supervisie van een van de MS neurologen. Ook neemt u deel aan multidisciplinair overleg met andere betrokkene bij het MS Centrum om het beleid rondom de patiënt te bepalen. Bij een stage duur van 6 maanden is het mogelijk om te participeren in wetenschappelijk onderzoek.

De afdelingen neurologie van het Rijnstate en CWZ

Op de beide locaties is er een multidisciplinair MS team werkzaam met meerdere neurologen die MS als aandachtsgebied uitoefenen, een MS verpleegkundige, revalidatiearts, neuropsycholoog en uroloog. Ook vindt maandelijks online (video) overleg plaats met het VU Medisch Centrum, dat als referentie centrum optreedt om casuïstiek te bespreken en vragen t.a.v. de behandeling te beantwoorden. Alle geregistreerde immuun-modulerende behandelingen kunnen in beide centra worden gegeven.

De stage wordt in overleg met de neurologen in het CWZ en het Rijnstate ingevuld. Deze omvat in principe 2 dagen in het CWZ en 2 in het Rijnstate. Eventueel kan dit worden uitgebreid met een stage algemene polikliniek neurologie.

Samenwerkende instellingen
Rijnstate
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling