terug

Differentiatiestage Urogynaecologie/bekkenbodem

Urogynaecologie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS kan in 12 maanden groeien naar een Gynaecoloog met Urogynaecologie als Aandachtsgebied kwalificatie, zie NVOG/WOG criteria in LOGO, EPA 6.

Profiel ziekenhuis

Het CWZ is een regionaal centrumziekenhuis voor diagnostiek & behandeling van bekkenbodem en urologische problematiek.

De vakgroep gynaecologie bestaat uit 9 gynaecologen. Voor de opleiding AIOS en co-assistenten zijn wij verbonden aan het Radboudumc in Nijmegen.

De urogynaecologische zorg in het CWZ is georganiseerd door 2 CWZ gynaecologen (samen 1.6 fte), 2 urologen (met aandachtsgebied functionele urologie), 2 MDL artsen, 2 bekkenfysiotherapeuten en continentieverpleegkundigen. Op indicatie betrokkenheid van 2 chirurgen (minimaal invasief en aandacht gastro intestinaal). Er is 5x per jaar een bijeenkomst waarbij de specialismen op toerbeurt een referaat houden voor bovengenoemd team en waarbij ook casuïstiek wordt besproken.

Er is 1x per maand een regionaal bekkenbodem-overleg digitaal voor de inbreng van complexe casuïstiek  en er is 2x per jaar een regionale thema-avond.

Unieke elementen

Er is op tweewekelijkse basis een combinatiespreekuur met de functionele urologie, voor incontinentieklachten. Als differentiant wordt er gestreefd naar zelfstandige deelname hieraan en kan veel ervaring worden opgedaan met de interpretatie van urodynamisch onderzoek en urologische behandeling.  Er is daarnaast ook mogelijkheid om tijdens de differentiatiestage te participeren bij spreekuren/operaties/diagnotische onderzoeken van alle andere bovenstaande specialismen. De lijnen zijn kort en overleg is laagdrempelig.

Participatie in diverse wetenschappelijke projecten is mogelijk als hiervoor interesse is vanuit de differentiant.

Het urogynaecologisch team is van oudsher erg bedreven in de klassieke behandeling van prolaps-problematiek, middels Manchester-Fothergill. In een recente non-inferiority trial is aangetoond dat dit de ingreep van voorkeur is bij prolaps van het apicale compartiment.

Hoe ga ik leren?

Korte informatie stage

Het CWZ betreft een regionaal centrumziekenhuis voor diagnostiek en behandeling van alle bekkenbodem en incontinentie problemen. De AIOS werkt in nauwe samenwerking met de 2 aanwezige CWZ gynaecologen, Jackie Stoutjesdijk en Karin Bos. 

Activiteiten Differentiatie per week (regionaal opleidingsplan)

  • 2 dagdelen opereren in de urogynaecologie
  • 3 dagdelen eigen polikliniek (uro)gynaecologie
  • 1 dagdeel consolidatie (VK supervisie)
  • 1 dagdeel urologie/proctologie/MDL/bekkenfysiotherapie/UDO/cursus/verdieping
  • 1 dagdeel thema profilering LOGO (innovatie/opleiding/wetenschap/organisatie/etc)
  • Dienst (maximaal 25% van gewerkte dagen)

 

Vertaling naar weekschema zou kunnen zijn:

Ma (even)

Di (even)

Wo (even)

Do (even)

Vr (even)

OK BeBo

VIP (urologie combi)

Consolidatie

PT

Poli

OK BeBo

Onderwijsmiddag

Verdieping

PT

Poli

Ma (oneven)

Di (oneven)

Wo (oneven)

Do (oneven)

Vr (oneven)

OK BeBo

Poli

SV

PT

Poli

OK BeBo

Thema profilering

/SV

PT

Poli

 

Tweewekelijks is er lokale onderwijsmiddag op de dinsdagmiddag. De werkgroep bekkenbodem van de NVOG is zeer actief en houdt twee keer per jaar vergadering met symposium. Een lidmaatschap van deze werkgroep is gewenst.

Jaarlijks zijn er de IUGA, EUGA en ICS. Zeer gewenst om minimaal 1 congres hiervan te bezoeken.

Van de profileerder wordt verwacht om deel te nemen aan de avond-nacht diensten en weekenddiensten ter consolidatie van de obstetrische vaardigheden als ook supervisie taken overdag. Wel is de dienstfrequentie voor de profileerder lager (<25%) dan van de andere AIOS en ANIOS. De sfeer in het CWZ kenmerkt zich door openheid, veiligheid, laagdrempeligheid en gezelligheid.

Uitgangspunten:

- De differentiatiestage urogynaecologie borduurt voort op de basis EPA ‘Prolaps- en bekkenbodemklachten’

 - De ijkpunten voor zelfstandigheidsniveaus eerste vier jaar opleiding van basis EPA ‘Prolaps- en bekkenbodemklachten’ zijn behaald. Daar waar competenties uit deze EPA nog niet op niveau zijn, zullen deze nog ingepast worden in het differentiatieplan

- 1/3e tot 2/3e (60%) deel van tijd is ingeruimd voor differentietaken, afhankelijk van het individueel opleidingsplan van de AIOS

- Er wordt gewerkt naar uitbreiding van competenties en verrichtingen op niveau 2 (zonder supervisie) voor specifieke urogynaecologische verrichtingen die buiten de scope van de basis EPA ‘Prolaps- en bekkenbodemklachten’ vallen. Daarnaast wordt ook gewerkt naar het behalen van niveau 3 (superviserende rol) voor eerder behaalde niveau 2 competenties

- basiscursus urogynaecologie Martini Groningen  (afgerond), Female Urology and Urogynaecologie Rotterdam NVU (strekt tot aanbeveling), Laparoscopische en vaginale bekkenbodemchirurgie, PAO Heyendael Instituut Radboud UMC Nijmegen (strekt tot aanbeveling)

 

Show-and-tell

Beginvereiste

BasisBOEG

Te raadplegen alumni

Marjolein de Vries, heden zorggroep Twente. Roosmarie de Bie, heden VieCuri Venlo. Kim van Delft, heden Jeroen Bosch Ziekenhuis. Karin Lammers, heden Martini Ziekenhuis. Joris van Esch, heden Elkerliek ziekenhuis.

Samenwerkende instellingen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling