terug

Differentiatiestage

Differentiatiestage Slaapgerelateerde stoornissen, snurken en OSA

Wat gaat de aios leren?

De differentiant krijgt de mogelijkheid om nader kennis te maken met en zich te verdiepen in slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen, aangevuld met een ruime expositie aan benigne weke delen-chirurgie.

Onder supervisie van de stagebegeleider beoordeelt de differentiant patiënten met OSA, snurken en eventueel andere slaapstoornissen. Hierbij wordt een deel van de patiënten multidisciplinair beoordeeld door KNO-arts, longarts en neuroloog binnen het Slaapcentrum van het CWZ. Het Slaapcentrum is één van de eerste en modernste in Zuid-Oost Nederland.

De differentiant kan tijdens een periode van tenminste drie maanden, met een aanwezigheid van minimaal 3 tot maximaal 5 dagen in de week, zijn/haar competenties verder uitbreiden. Het accent zal liggen op het verwerven van extra kennis en vaardigheden op het gebied van slaapgerelateerde stoornissen, snurken en OSA bij volwassenen en kinderen. Aan het eind van de differentiatie toont de AIOS aan de poliklinische en chirurgische basiszorg betreffende OSA-problematiek te beheersen.

Hoe ga ik leren?

Het programma wordt in samenspraak met de stagesupervisor en de roosteraars op maat van de differentiant gemaakt. Gestreefd wordt naar minimaal 3 dagdelen chirurgie per week (bij een 90% dienstverband), naast een mogelijk kinderprogramma en/of POK-programma. Naast de betreffende ‘thema-chirurgie’, zal de benigne weke delen-chirurgie een prominente plaats innemen in het aangeboden operatieve pallet, aangezien vaardigheid op dat vlak meer en meer gewenst is voor het zich uitbreidende operatieve arsenaal (bijvoorbeeld in het kader van een hyoid-thyroid suspensie of het plaatsen van een hypoglossus-stimulator). De overige dagdelen zullen ingevuld worden met poliklinische bezigheden (algemene Keel-, Neus- en Oorheelkunde).

De differentiant zal deelnemen aan het Multi Disciplinair Overleg (MDO) van het geaccrediteerde Slaapcentrum CWZ, eenmaal per 2 weken.

De differentiant wordt een aantal dagen gekoppeld aan een longarts-somnoloog, een neuroloog, een slaaptherapeute en een verpleegkundig specialist, om zich verder in de breedte van de slaapzorg te kunnen verdiepen.

De differentiant zal gevraagd worden ten minste eenmaal bij te dragen aan het periodieke onderwijs binnen de vakgroep KNO. Er is eventueel ruimte voor ontwikkeling binnen meerdere vakoverstijgende profielen

Show-and-tell

Einddoelen

De AIOS beschikt aan het einde van de differentiatie over kennis en vaardigheid aangaande:

  • de symptomatologie van slaapstoornissen
  • relevante aanvullende diagnostiek bij patiënten met verdenking obstructieve slaap apneu (OSA) bij zowel kinderen als volwassenen, zoals polygrafie, polysomnografie (PSG) en drug induced sedation endoscopy (DISE). Kent de indicaties en kan de uitslagen interpreteren.
  • overige slaapstoornissen en daarvoor relevante diagnostiek
  • de sociaal-maatschappelijke consequenties van OSA, zoals een kortere levensverwachting en rijgeschiktheid
  • peri-operatieve maatregelen bij het uitvoeren van operaties bij kinderen of volwassenen met OSA
  • het opstellen van een behandelplan op basis van de uitkomst van anamnese, KNO-onderzoek, aanvullend onderzoek, voorkeur patiënt waarbij een goede afweging wordt gemaakt tussen de verschillende chirurgische en niet-chirurgische behandelingsmogelijkheden, rekening houdend met de kans op succes en consequenties op lange termijn
  • op adequate wijze uitleggen van de risico’s uit van verschillende vormen van slaapchirurgie en bespreekt alternatieven
  • het verrichten van een DISE
  • chirurgie op het gebied van slaapchirurgie op, onder beperkte supervisie
  • de juiste verslaglegging, o.a. in de vorm van een adequaat OK-verslag en correspondentie richting verwijzer en de huisarts
  • het beoordelen van de effectiviteit van de ingestelde behandeling (werkzaamheid en therapietrouw) en zonodig aanpassen behandelplan

Toetsing

Toetsing zal plaatsvinden middels OSATS en KPB’s, zoals beschreven in ENTER2. OSATS zullen binnen onze kliniek vooral de volgende ingrepen betreffen:

  • DISE volgens VOTE-classificatie
  • Pharynxplastieken, in het bijzonder de Barbed Reposition Pharyngoplasty
  • Radio-Frequente Intermitterende Thermo Therapie (RFITT) tongbasis
  • Verschillende vormen van neuschirurgie, adenotonsillectomie bij kinderen en volwassenen
  • Benigne weke delen-chirurgie

Stagesupervisor

De stage zal vallen onder supervisie van Bart Wensing en Rutger Plantinga.

Voorafgaand aan de stage zullen de (persoonlijke) leerdoelen besproken worden, hierbij zal ook de opleider binnen de B-opleiding van CWZ, Joost Engel, aanwezig zijn.

Samenwerkende instellingen
Radboudumc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling