terug

Keuzestage Ziekenhuispsychiatrie

Consultatieve volwassenenpsychiatrie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Vergroot je kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van de psychiatrische problemen bij oncologische patiënten. 

De stage Ziekenhuispsychiatrie en psychosociale oncologie in het AVL is een stage binnen de volwassenenpsychiatrie.

Wat kun je verwachten?
In het AVL behandelen we alleen oncologische patiënten. Als gevolg van de ziekte en de behandeling van kanker kan er een breed scala aan psychiatrische problemen optreden, variërend van angst en somberheid tot neuropsychiatrische ontregeling door bijvoorbeeld medicatie of hersenmetastasen. Tijdens deze stage ga je aan de slag in een hooggespecialiseerd ziekenhuis met zeer toegewijde en toegankelijke collega’s, waar je als psychiater in opleiding leert om gezamenlijk de best mogelijke zorg voor elke individuele patiënt te leveren. Ook vergroot je je psychotherapeutische vaardigheden bij existentiële angst en andere psycho-oncologische problemen.

In het kort
- Werk 6 maanden lang op het grensvlak tussen psychiatrie en palliatieve zorg, in nauwe samenwerking met oncologische en psychosociale behandelaars.

- Verdiep je in de ziekenhuispsychiatrische diagnostiek en behandeling van complexe patiënten, vaak met ernstige neuropsychiatrische problematiek.

-Verdiep je psychotherapeutische en existentiële gespreksvaardigheden door het geven van korte psychotherapeutische behandelingen aan patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. 
- Leer om naast farmacotherapie ook psychotherapeutische interventies in je (poli)klinische consulten toe te passen.

- Maak kennis met de rol van de psychiater in besluitvorming rond het levenseinde.

Waarom het AVL?
Het AVL combineert de zorg voor kankerpatiënten met grensverleggend onderzoek. Dit maakt ons hét oncologisch onderwijsinstituut voor zorgprofessionals. We bieden kwalitatieve, praktijkgerichte vervolgstudies en stages met oog op de toekomst. Dit doen we op basis van de laatste bewezen inzichten en met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

Hoe ga ik leren?

Wij bieden deze stage aan als onderdeel van het aandachtsgebied volwassenenpsychiatrie. In de dagelijkse praktijk word je intensief begeleid door de stage-opleider van het AVL en krijg je supervisie en begeleiding van alle leden van de opleidingsgroep in het AVL.

Vanwege het specialistische karakter van de stage is ervaring in het ziekenhuis gewenst, bijvoorbeeld door een eerdere somatische stage of ervaring in de ziekenhuispsychiatrie, dit is echter niet verplicht. Differentiatie ten opzichte van de algemene ziekenhuispsychiatrie ligt onder meer in de (somatische) complexiteit van de patiënten, de existentiële angst die kanker bij veel patiënten oproept en de rol die de psychiatrie speelt in complexe vragen rondom behandelbeslissingen, palliatieve zorg en levenseinde.  

Aan de slag
Tijdens de PCD stage ligt de nadruk op het doen van consulten in het ziekenhuis en liaison taken. Om naast de ziekenhuispsychiatrie ook de psycho-oncologie in de breedte te leren kennen en omdat het klinische en poliklinische werk niet strikt gescheiden is, is er ruimte om een dagdeel in de week patiënten te zien op de polikliniek. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om de follow-up van een patiënt na een klinisch consult, het beoordelen van een psychiatrisch kwetsbare patiënt voorafgaand aan opname, of een acuut consult op verzoek van een specialist. Ook is het mogelijk om tijdens dit dagdeel kortdurende psychotherapieën uit te voeren volgens het model van Managing Cancer and Living Meaningfully (CALM). CALM is een korte, steunend-inzichtgevende psychotherapie, toegespitst op patiënten in de palliatieve fase. Er is een tweewekelijkse CALM groepssupervisie, en de mogelijkheid om deel te nemen aan een internationale supervisie groep, begeleid door een Canadese psychiater. Als aios bouw je geen poli caseload op en draag je na afloop van de stage patiënten die vervolgzorg nodig hebben, over aan de psychiaters.

 

Hoe ga je leren?

  • Tijdens het eerste deel van de stage is er veel ruimte voor gezamenlijke consulten met de psychiaters en live supervisie, waarna we toewerken naar het meer zelfstandig draaien van de consultatieve dienst samen met de VS.
  • Tijdens consulten in het ziekenhuis leer je samenwerken met oncologisch behandelaars die een consultvraag formuleren en met verpleegkundige teams
  • Vaak leidt dit tot een psychiatrische medebehandeling uitgaande van een door jou opgesteld integraal behandelplan met aandacht voor alle relevante psychiatrische en somatische factoren en bejegeningsadviezen, inclusief het betrekken van het systeem
  • Uitdagende leeromgeving met korte lijnen met de psychiaters
  • Veel gelegenheid voor contact met andere collega aios uit het ziekenhuis
  • Voldoende ruimte om de soms emotioneel belastende casuistiek (na) te bespreken
  • Wekelijks onderwijs over specifieke ziekenhuispsychiatrie en psychotherapie onderwerpen in de oncologische en palliatieve zorg setting
Show-and-tell

Over de afdeling
De afdeling psychiatrie in het AVL bestaat uit drie psychiaters en twee VS psychiatrie. Ons gezamenlijke doel is het optimaliseren van de zorg voor oncologische patiënten met psychiatrische co-morbiditeit. Dit geldt zowel voor psychopathologie die zich ontwikkelt tijdens of door de oncologische behandeling, als voor patiënten met een psychiatrische stoornis die behandeld worden voor kanker. Er wordt nauw samengewerkt met de oncologische behandelteams en met de andere psychosociale disciplines in het AVL die zijn ondergebracht in het Centrum Kwaliteit van Leven (CKVL), met name de Medische Psychologie en het Palliatieve Zorg Team. Patiënten worden in consult gezien tijdens klinische opnames, of worden behandeld op de polikliniek. Er worden twee stages aangeboden waarbij de nadruk respectievelijk meer ligt op de PCD of op de palliatieve zorg, maar de stage kan in overleg op maat worden ingericht, passend bij de ervaring en leerdoelen van de aios. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling