terug

Differentiatiestage Multiple sclerose

Leer de finesses van de diagnostiek, behandeling en begeleiding van MS-patiënten en leg de basis voor een zelfstandige behandeling van MS patiënten in de toekomst

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Er zijn de laatste jaren veel veranderingen geweest op het gebied van de diagnostiek en behandeling van MS. Voor de algemeen neuroloog wordt het steeds lastiger te bepalen welke behandeling uit het snel groeiende aantal mogelijkheden voor juist die ene patiënt het beste is. Daarvoor is voldoende overzicht over het hele veld nodig. Het doel van deze keuzestage is u dit overzicht te helpen verkrijgen.

U zult de gelegenheid krijgen uw diagnostische vaardigheden op het gebied van MS en verwante aandoeningen (zoals NMO-SD en MOG-AD) aan te scherpen, waarbij er specifieke aandacht zal zijn voor MRI-diagnostiek.

Verder zult u ruimschoots ervaring kunnen opdoen met medicatie die het beloop van de ziekte kan beïnvloeden. De laatste jaren zijn er krachtiger behandelingen beschikbaar gekomen, die echter ook ernstiger bijwerkingen kunnen hebben. Dit vraagt om soms lastige afwegingen tussen effectiviteit en toxiciteit die eerder niet behoefden te worden gemaakt, en om goede monitoring van behandelde patiënten. Hiermee kunt u tijdens deze stage, onder supervisie, ervaring opdoen.

Naast deze ontwikkelingen blijft een goede symptomatische zorg en begeleiding van patiënten met MS belangrijk. Daarin spelen vele behandelaars een rol, zoals de MS-verpleegkundige en revalidatiearts, om er slechts enkele te noemen. U zult dan ook functioneren in een multidisciplinair team. 

Samengevat biedt deze keuzestage U een uitgelezen kans zich de finesses van de diagnostiek, behandeling en begeleiding van MS-patiënten eigen te maken en kunt u een goede basis leggen voor een zelfstandige behandeling van MS patiënten in de toekomst. De praktijk leert tot nu toe dat diegenen die deze stage hebben afgesloten desgewenst ook daadwerkelijk doorstromen naar een functie als neuroloog met aandachtsgebied MS.

 

De afdeling Neurologie van het Amsterdam UMC, locatie VUmc

In het kader van de fusie tussen AMC en VUmc is de zorg voor acute neurologische patiënten grotendeels geconcentreerd op de locatie AMC. Op de locatie VUmc ligt het accent op neuro-oncologie, dementie en demyeliniserende aandoeningen. Naast poliklinische faciliteiten bestaat er voor deze aandoeningen een klinische opnamemogelijkheid. Ook wordt veel gebruik gemaakt van de dagbehandeling.

Het wetenschappelijk onderzoek van de drie genoemde speerpunten is ondergebracht bij het onderzoekinstituut “Neuroscience Campus Amsterdam”. Het wetenschappelijk onderzoek van de neuro-oncologie valt onder het instituut CCA/V-ICI. Alle zwaartepunten worden gekenmerkt door patiëntenstromen die op specialistische poliklinieken zijn geconcentreerd.

Hoe ga ik leren?

U zult veel patiënten zien tijdens deze stage. Tijdens de spreekuren zult u een zeer gedegen supervisie krijgen met persoonlijke feedback. Deze supervisie zal gedurende de stage worden aangepast aan het niveau van functioneren. Zeker in het begin van de stage zullen stafleden van het MS centrum uw manier van werken tijdens spreekuren persoonlijk observeren en concrete opbouwende feedback geven. Onze ervaring is dat in het algemeen de etalagestagiair aan het eind van de stage echter in staat is de meeste vragen die in het kader van een tweede mening spreekuur worden gesteld zelfstandig te beantwoorden. De supervisie vindt dan vooral plaats in de vorm van (multidisciplinair) overleg met stafleden (neurologen, neuroradiologen), fellows en AIOS.

De stage biedt uitdrukkelijk ook de gelegenheid tot het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, natuurlijk binnen de beperkingen die er zijn gezien de duur van de stage. Het streven is wel dat de stage leidt tot een (bijdrage aan) een wetenschappelijke publicatie en/of protocol.

Vanzelfsprekend bent u ook welkom bij de vele onderwijsmomenten die voor de Amsterdam UMC AIOS bestaan. Dit geldt voor de dagelijkse ochtendoverdracht en de dagelijkse besprekingen direct na de ochtendoverdracht. Daarnaast is er specifiek onderwijs voor AIOS op de donderdagen.

Naast de bekende doorgaans zes maanden durende stage in Amsterdam UMC (locatie VUmc) bieden we sinds 2023 ook een stage aan waarbij de eerste twee maanden van de stage plaatsvinden in het OLVG te Amsterdam of het St. Antoniusziekenhuis Nieuwegein. Dit biedt de gelegenheid ook spreekuren te doen in een setting waarin meer de gebruikelijke MS zorg wordt geleverd en minder de bijzondere en afwijkende casuïstiek wordt gezien dan in een academische kliniek. Zie voor een beschrijving van deze combinatiestage de documenten onder aan deze pagina (onder de naam Stageplan MS stage), waarin overigens ook een gedetailleerde beschrijving van de stage in Amsterdam UMC (locatie VUmc) te vinden is.

Show-and-tell

Van veel AIOS horen wij dat zij de gedegen en persoonlijke feedback erg hebben gewaardeerd. Het is voor velen lang geleden dat een ervaren staflid meekeek met poliklinische consulten en daar feedback op gaf.

Image
Samenwerkende instellingen
OLVG
St. Antonius Ziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling