terug

Differentiatiestage Kinderrevalidatie

Kinderrevalidatie Etalagestage

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling kinderrevalidatiegeneeskunde van Amsterdam UMC lokatie VUMC is een landelijk expertisecentrum op het gebied van cerebrale parese (CP).
Er wordt diagnostiek en behandeling uitgevoerd bij kinderen met CP maar ook andere bewegingsstoornissen. De basis hiervan is gelegen in een grondig lichamelijk onderzoek (Standaard Lichamelijk Onderzoek). Indien geïndiceerd wordt de diagnostiek uitgebreid middels bewegingsanalyse in onze bewegingslaboratoria (2D/3D gangbeeld analyse, inspanningslab).
Het analyseren van deze gegevens en uitwerken naar een behandelplan zijn een belangrijk onderdeel van deze etalagestage. Er is uitgebreide expertise op het gebied van orthesiologie en spasticiteitsbehandeling (botulinetoxine, gipsredressie, SDR, intrathecale baclofen).
Verder kun je deelnemen aan diverse mulitidisciplinaire/specialistische spreekuren.
Naast CP is Spina Bifida een speerpunt van de afdeling. Het is mogelijk om maandelijks mee te doen met dit multidisciplinaire spreekuur.
Voorkeur voor duur van de stage is 6 mnd gezien de medisch inhoudelijke complexiteit en het leerrendement.
3 mnd is in overleg mogelijk.

Hoe ga ik leren?

Tijdens deze etalagestage zul je deel uitmaken van het kinderrevalidatieteam. Dit bestaat uit 3 kinderrevalidatieartsen, 1-2 AIOS en 1 fellow.
Na het doorlopen van een introductieprogramma zul je eigen spreekuren gaan doen waar je zowel nieuwe als controle patiënten ziet.
Er zal intensieve begeleiding plaatsvinden door een (fellow) kinderrevalidatiearts waardoor de nadruk ligt op werkplekleren.
Wekelijks vindt er een gangbeeldbespreking plaats met de (kinder)revalidatieartsen, onderzoekers en laboranten.
Een evaluatie van je leerdoelen zal plaatsvinden halverwege de stage en aan het einde.

Show-and-tell

Cerebrale Parese (landelijk CPexpertisecentrum)
Gangbeeldanalyse (2 en 3D en GRAIL)
Spina Bifida (Amsterdam UMC breed)

"Tijdens de kinderrevalidatie etalagestage bij Amsterdam UMC locatie VUmc heb ik met name specifieke kennis kunnen opdoen ten aanzien van complexe spasticiteitsbehandelingen (multilevel botuline-toxine, selectieve dorsale rhizotomie en intrathecale baclofenpompen). Met deze kennis heb ik een goede basiskennis voor indicatiestelling welke ik kan inzetten tijdens mijn werk als kinderrevalidatiearts elders."

Dorinda Snik, Kinderrevalidatiearts Klimmendaal

 

"Ik heb gekozen voor deze stage aan het einde van mijn opleiding om meer ervaring op te doen met spasticiteit en de technische aspecten binnen de kinderrevalidatie. En dat is precies wat ik heb gekregen. Je ziet hier hele specialistische zorg, met interessante vraagstukken op het gebied van spasticiteit. Er zijn veel mogelijkheden om zelf patiënten te zien (op reguliere- en technische spreekuren), maar ook om mee te lopen met multidisciplinaire poli’s, zoals met de orthopeed en neuroloog. Ook leer je systematische om zelfstandig een gangbeeld te analyseren. De kennis en ervaring die je hiermee opdoet, komen op elke werkplek van pas. Daarnaast is het ook nog een fijne werkplek met prettige collega’s, die heel opleidingsgericht zijn. Al met al dus zeker een aanrader voor een etalagestage."

Lies van Overbeeke, AIOS revalidatiegeneeskunde (stageperiode juni- oktober 2020) , De Hoogstraat

 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling