terug

Differentiatiestage

Otologie

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

DOELSTELLING
Deze differentiatie is bedoeld om ‒ naast het versterken van de competenties verworven tijdens de eerste vier jaar van de opleiding ‒ een opleidingsaccent aan te brengen. Dit betreft het opdoen van extra kennis en vaardigheden in de thema’s: audiologie/ gehoorrevalidatie; chronische otitis media; reconstructieve middenoorchirurgie; hersenzenuwen/ schedelbasis en vestibulologie. Aan het eind van de stage ben je in staat om op de polikliniek in de volle breedte van de otologie te beheersen, m.n.:

  • cholesteatoom behandelopties;
  • revalidatie opties: BCD, CI, hoortoestel;
  • beleid bij vestibulair schwannoom, tinnitus, pulsatiele tinnitus, otalgie, vestibulaire aandoeningen etc.
Hoe ga ik leren?

PROGRAMMA
Het programma wordt in samenspraak met de stagesupervisor en de roosteraars gemaakt. Gestreefd wordt naar 3 dagdelen oorchirurgie per week (afhankelijk van aanbod en beschikbaarheid AIOS die week). Het programma is afhankelijk van het aantal mede-vijfdejaars met dezelfde differentiatie en het aantal overige aios en kan indien nodig of gewenst uitgesmeerd worden over een langere periode. Overige dagdelen worden met algemene KNO-heelkunde gevuld.

Specifieke aandachtspunten:

  • Participeren in otologische intake spreekuren en bijwonen van schedelbasis-, Cochleair Implantatie-, evenwicht-, en moeilijke conductieve gehoorverliezen-besprekingen.
  • Een presentatie op de KNO-vergadering m.b.t. een otologisch onderwerp (geen case report);
  • Insturen van een of meerdere wedstrijdbotten;
  • Actieve deelname in een otologische richtlijn/ folder/ klinisch onderwijs.
Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie AMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling