Verplichte stage Intensive care AIOS stage intensive care

Aanvang: 
20-02-2019
Duur: 
3 maanden
4 maanden
6 maanden
9 maanden
12 maanden

Wat gaat de aios leren?

De intensive care volwassenen van het Amsterdam UMC locatie AMC kent een zeer gevarieerd patiënten aanbod inclusief trauma, grote oncologische chirurgie en hematologie, acute neurologie, cardiologie en cardiothoracale chirurgie, inclusief VA en VV ECMO. Daarnaast zeer actieve onderzoeksgroep met focus op beademing, inflammatie, transfusie, kwaliteit en veiligheid en revalidatie en zwakte. De AIOS participeert in de dagelijkse zorg voor alle typen IC patienten, hierbij wordt er expliciet competentie gericht opgeleid, bij voorkeur aan de hand van EPA's. Er zal afhankelijk van eerder opgedane kennis en vaardigheden er sprake zijn van meer of minder zelfstandigheid. Bij start van de stage wordt met iedere AIOS gekeken hoe de individuele leerdoelen het beste gehaald kunnen worden. Er is altijd directe supervisie beschikbaar voor de AIOS, waarbij er ook nadrukkelijk de tijd en ruimte is ingebouwd voor bedside onderwijs. 

De stage begint standaard met een 2 of 3 daagse introductie cursus, om iedereen zo goed mogelijk klaar te stomen voor een succesvolle en leerzame IC stage.

Hoe ga ik leren?

Tijdens deze stage wordt er uitgebreid onderwijs verzorgd, zodat AIOS vanuit verschillende vooropleidingen aan hun leerdoelen kunnen voldoen. Naast het bedside onderwijs, omvat het programma onder meer:

  • 2x per week AIOS onderwijs volgens een vaststaande cyclus
  • wekelijks echo onderwijs
  • wekelijkse complicatie/complexe patiënt bespreking
  • wekelijkse CAT
  • necrologie/obductie besprekingen 
  • refereer bijeenkomsten

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om mee te lopen met: SIT team en MICU. 

AIOS wordt de mogelijkheid geboden om actief deel te nemen aan de CRM en ALS trainingen op de intensive care van het AMC zelf.

In principe starten we 3x per jaar met een introductie cursus van 2 of 3 dagen, afhankelijk van de ervaring met EPIC. Deze cursussen worden gegeven in de eerste week van januari, mei en september. Deelname aan de introductie cursus is een voorwaarde voor het doen van een IC stage. De cursus komt qua inhoud overeen met de FCCS cursus en wordt afgesloten met een examen en het verkrijgen van een certificaat. 

Het is in overleg mogelijk om op een ander moment te starten dan 1 januari, 1 mei of 1 september. 

Samenwerkende instellingen

Amsterdam UMC, locatie AMC

Sollicitatie en contact

Amsterdam UMC, locatie AMC

Binnen AMC School of Medical Sciences vallen de bachelor- en masteropleiding en het zij-instroomprogramma geneeskunde, maar ook verschillende Master opleidingen, zoals Biomedical Physics, Neurobiology, Infection and Immunity, Science Medical Informatics and Evidence-based Practise.

Amsterdam UMC, locatie AMC en haar onderwijs- en opleidingsregio bieden medisch-specialistische vervolgopleidingen aan. Het Instituut voor onderwijs en opleiden houdt zich actief bezig met de brede ondersteuning van deze opleidingen.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC.

Contact

Amsterdam UMC, locatie AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam

tel.: 020 566 3355
website: https://www.amc.nl/web/leren/medisch-specialistische-vervolgopleidingen.htm