terug

Differentiatiestage Therapeutic drug monitoring

TDM, Toxicologie & Farmacogenetica

Duur
3 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Binnen deze differentiatie leren aios Ziekenhuisfarmacie zich te ontwikkelen tot expert TDM, Toxicologie en Farmacogenetica. Tijdens de behandeling van complexe patiëntencasuistiek leert de aios de rationale, urgentie en doelmatigheid van een TDM verzoek in te schatten en mbv farmacokinetische modelleringssoftware doseringsadviezen op maat te geven op basis van bioanalytisch onderzoek. Verder leert de aios bij een verzoek tot een bioanalytische bepaling met een afwijkende vraagstelling, zoals met een juridisch/forensisch karakter of een calamiteit, de regie te voeren. Ook leert jij/zij de rationale, urgentie en doelmatigheid van een farmacogenetische analyse in te schatten. Daarnaast is er veel aandacht voor innovatie, zoals het identificeren en opzetten van nieuwe activiteiten op het gebied van bioanalyse en de ontwikkeling van nieuwe bioanalystische bepalingen. Bovendien leert de aios het laboratorium van de Ziekenhuisapotheek te managen, waarbij zaken als leiding geven, kwaliteitszorg, samenwerking met stakeholders in de kliniek en continue verbetering van de dienstverlening aan de orde komen. Ook het doen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van TDM, toxicologie en farmacogenetica kan onderdeel zijn van de differentitie.

Hoe ga ik leren?

De opleiding tot ziekenhuisapotheker in de apotheek van het Amsterdam UMC, lokatie AMC heeft de ambitie om uitstekende ziekenhuisapothekers op te leiden die overal in Nederland aan de slag kunnen. Zij wil bovendien onderscheidend zijn op het gebied van het (mede)behandelaarschap in de kliniek, dichtbij de patiënt, de arts en de verpleging, en verder op het gebied van Therapeutic Drug Monitoring (TDM) en op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Dit laatste betreft zowel het eigen klinisch farmacologisch PK/PD onderzoek als de begeleiding van geneesmiddelenonderzoek in het AMC vanuit het Kenniscentrum Geneesmiddelenonderzoek. De opleider van het AMC besteedt daarnaast ruime aandacht aan de persoonlijke ontwikkeling van de kandidaat in opleiding. Tijdens de opleiding worden oriëntatie- en verbredingstages gelopen op de verschillende afdelingen van de Apotheek. Daarnaast worden AIOS die instromen of doorstromen in het AMC ingewerkt op de taken van de Productie-apotheker en van de Consulent (combinatie van de advisering ten behoeve van TDM en toxicologische vraagstukken, het beantwoorden van vragen uit de kliniek en het fungeren als achterwacht bij de dagdienst van de pharmacy-practitioner). Daarnaast kan een AIOS ingewerkt worden op zogenaamde expert-taken, bijvoorbeeld die van de Expert Laboratorium. Bovendien is er de taak als (mede)behandelaar: het dagelijks uitvoeren van medicatiereviews op de Acute Opname Afdeling en de IC Volwassenen en deelname aan de twee wekelijkse, multidisciplinaire toxicologie bespreking. Tot slot geven AIOS Ziekenhuisfarmacie onderwijs aan apothekersassistenten, Bachelor en Masterstudenten Geneeskunde en aan AIOS Interne Geneeskunde en nemen zij actief deel aan verschillende ziekenhuiscommissies. De Apotheek van het Amsterdam UMC, lokatie AMC heeft een erkenning voor het opleiden van 6 AIOS tegelijkertijd. Deze worden begeleid door het opleidingsteam, waaraan alle (ziekenhuis)apothekers deelnemen die een superviserende rol hebben. Uit D-RECT metingen die de afgelopen jaren herhaaldelijk zijn uitgevoerd blijkt dat het opleidingsklimaat door de AIOS als stimulerend en veilig wordt ervaren. Supervisoren zijn laagdrempelig benaderbaar. AIOS worden bij alle ontwikkelingen in de Apotheek betrokken, maar hebben zeker ook de vrijheid om richting en inhoud te geven aan hun eigen interesses. Voor de opleiding tot ziekenhuisapotheker wordt samengewerkt met de ziekenhuisapotheken van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, het Nederlands Kanker Instituut, de Stichting Apotheek Haarlemse Ziekenhuizen en NoordWest Ziekenhuisgroep.

Apotheek Amsterdam UMC, lokatie AMC
De Apotheek van het Amsterdam UMC, lokatie AMC is een veelzijdige en klantgerichte afdeling waar door innovatie, opleiding en onderzoek de zorg voor de complexe patiënt continu verbeterd wordt. Er werken ongeveer 120 mensen verdeeld over 5 subafdelingen: Productie, Laboratorium van de Apotheek, Farmaceutische Dienstverlening Apotheek (FDA), Kenniscentrum Geneesmiddelenonderzoek en de Poliklinische Apotheek. Ook beschikt de apotheek over een aantal stafdiensten, waaronder de afdeling Kwaliteit, het secretariaat, applicatiebeheer en een adviseur inkoop geneesmiddelen. Daarnaast wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd binnen de onderzoekslijn Klinische Farmacologie en wordt er onderwijs gegeven. De apotheekmedewerkers werken met plezier in een stimulerende en veilige omgeving. Er wordt als één team gewerkt, waarbij open & eerlijk, professioneel, respectvol en samenwerken de kernwaarden zijn.

Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie VUmc
OLVG
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling