terug

Differentiatiestage Parasitologie

Klinische parasitologie

Duur
2 maanden
3 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage vindt plaats op de afdeling Medische Microbiologie, een afdeling met ca 180 medewerkers. De afdeling is naar functionaliteit opgedeeld in 6 secties, waaronder de Klinische Parasitologie.

Op de sectie Parasitologie wordt met een vaste groep medewerkers veel aandacht besteed aan het verrichten van diagnostisch werk, het uitvoeren van consultatieve taken en het geven van onderwijs. Het klinisch diagnostisch werk wordt continu ondersteund door gericht wetenschappelijk onderzoek.

Hoe ga ik leren?

De stage omvat het aanleren van specifieke competenties, o.a. in diagnostiek en advisering naar de kliniek, maar ook het nemen van verantwoordelijkheid bij de praktische uitvoering van het diagnostisch werk in het laboratorium. Zelf initiatief nemen voor eventueel vervolgonderzoek, en het uitdiepen van één of meerdere deelonderwerp(en) wordt sterk gestimuleerd. De aios wordt intensief begeleid door de arts-parasitoloog, de moleculair parasitoloog en de hoofdanalist van de Klinische Parasitologie.

Show-and-tell
  • Vanuit de Parasitologie wordt binnen het AMC veel samengewerkt met de onderafdeling Infectieziekten, Tropische Geneeskunde en AIDS.
  • De aios gaat in deze samenwerking participeren.
  • Wekelijks zijn er gemeenschappelijke patiëntenbesprekingen gecombineerd met wetenschappelijke voordrachten.
  • De afdeling Medische Microbiologie organiseert daarnaast zelf wekelijks onderwijs - en refereerbijeenkomsten waar de aios aan deelneemt.
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling