Differentiatiestage Overig Revalidatie zorg voor volwassenen in de acute fase

Aanvang: 
25-04-2019
Duur: 
3 maanden
4 maanden
6 maanden

Wat gaat de aios leren?

De afdeling Revalidatiegeneeskunde AMC heeft een voortrekkersrol op het gebied van de IC-revalidatie en nazorg, maar dat geldt ook voor de ‘Optimum Care’ van revalidatiecentrum Heliomare, Wijk aan Zee. De afdeling heeft diverse richtlijnen ontwikkeld en er wordt wetenschappelijk en grensverleggend gewerkt op het gebied van de revalidatie van IC patiënten en IC nazorg, alsmede traumarevalidatie en fractuurrevalidatie (www.sensistep.com).

De AIOS kan uitgebreide kennis opdoen over IC-revalidatie. Het aanbod is zeer gevarieerd, o.a. uiteenlopend van IC verworven spierzwakte, cognitieve klachten, mentale problematiek, Post IC syndroom (PICS), polyneuro(myo)pathie, etc. De principes van ‘stepped care’ worden door ons toegepast, maar ook het principe van complexe zorg is een afgeleide van meervoudige eenvoudige pathologie, maar meer dan de som der delen….

In overleg kunnen keuzes worden gemaakt qua tijd, duur, intensiteit en modules, gericht op de individuele leerdoelen van de AIOS.

Hoe ga ik leren?

Learning by doing

De AIOS wordt in de gelegenheid gesteld poliklinische spreekuur te doen, naast een actieve bijdrage op de IC van het AMC. En vervolgens ook in de kliniek van Heliomare als ketenpartner binnen de IC-revalidatie. Er zijn verscheidene overleg momenten, gezamenlijk patiënten- en röntgenbespreking, multidisciplinaire overleggen. Je doet ook kennis op over de revalidatiebehandeling door gespecialiseerde paramedici (o.a. IC-loopband).

In drie of meer maanden  tijd kun je je heel goed verdiepen in een specifiek onderwerp waar je belangstelling naar uitgaat (etalage/differentiatie). Het doel moet zijn om vooral veel gevarieerde pathologie te zien in verschillende stadia van hun progressie. We hanteren in de opleidingsgroep de mening: “learning by doing”, maar ook binnen een veilige omgeving, en dat is een JCI-standaard (Joint Commission International, de Amerikaanse certificering voor kwaliteit en veiligheid van de patiënt). In het AMC heerst een innovatieve en informele sfeer, maar we willen ook bij de beste horen. We hebben wat te bieden, maar we vragen ook wat.

Kortom: in een prettige, veilige en zeer leergierige werkomgeving vind je uitgebreide verdieping in de IC revalidatie & nazorg.  (april 2018).

Show-and-tell

IC-revalidatie is sinds jaar en dag al toegepast in het AMC. Waar ook wetenschappelijk onderzoek naar verricht wordt, blijkende uit diverse publicatie en promoties (o.l.v. dr. Marike van der Schaaf). De vroeg mobilsatie m.b.v. loopband is een uniek project die wereldwijd aandacht krijgt.

De Optimum Care in revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan zee is het enige Nederlandse initiatief van Tijs Bezeij, met deskundigheid, enthousiastme en doorzetting heeft hij een stevige medische staf weten te formeren.

De eerst volgende differentiant is Sarah Dekker, met haar kunt u contact opnemen om te vernemen hoe de voorbereidingen zijn verlopen, maar ook meer informatie over de inhoud van de stage.

Samenwerkende instellingen

Revalidatiecentrum Heliomare

Sollicitatie en contact

De kandidaat kan zelf zijn of haar leerdoelen formuleren en in gesprek een passend plan maken.

Van de kandidaat verwachten wij enthousiasme, inzet en belangstelling. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tijs Bezeij (088-9208221) revalidatiearts in Heliomare, of in het AMC met dr. Marike van der Schaaf, onderzoeker (020-5662111) of dr. Herman Holtslag, revalidatiearts (06-24588688).

Uw sollicitatie kunt u sturen naar: h.r.holtslag@amsterdamumc.nl

Amsterdam UMC, locatie AMC

Binnen AMC School of Medical Sciences vallen de bachelor- en masteropleiding en het zij-instroomprogramma geneeskunde, maar ook verschillende Master opleidingen, zoals Biomedical Physics, Neurobiology, Infection and Immunity, Science Medical Informatics and Evidence-based Practise.

Amsterdam UMC, locatie AMC en haar onderwijs- en opleidingsregio bieden medisch-specialistische vervolgopleidingen aan. Het Instituut voor onderwijs en opleiden houdt zich actief bezig met de brede ondersteuning van deze opleidingen.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Amsterdam AMC.

Contact

Amsterdam UMC, locatie AMC
Meibergdreef 9
1105 AZ Amsterdam

tel.: 020 566 3355
website: https://www.amc.nl/web/leren/medisch-specialistische-vervolgopleidingen.htm