terug

Differentiatiestage MDL

Advanced IBD

Duur
12 maanden
4 maanden
8 maanden
Wat gaat de aios leren?
  • Zorg voor complexe, tertiaire IBD inclusief zorg voor zwangeren met IBD, transitiepoli, fistelpatiënten en patiënten met een pouch
  • Intestinale echografie volgens de IBUS leermethoden; IBUS certificaat mogelijk afhankelijk van de duur van de stage
  • Verrichten van IBD endoscopie: IBD verslaglegging (gebruik maken van endoscopie activiteitsscores: SES-CD, Mayo score); pouch scopieën (PDAI), ballondilataties en enteroscopie. Advanced technieken voor dysplasie-detectie en behandeling.
  • Multidisciplinaire aanpak inclusief chirurgische behandelingen en postoperatief beleid
Hoe ga ik leren?

In het vakgebied IBD zijn 8 MDL artsen actief met elke een eigen interessegebied. Op de polikliniek werk je afwisselend met verschillende begeleiders alsook met de chirurgen en de IBD verpleegkundigen. Endoscopie voer je uit op de nieuwe endoscopie unit van AmsterdamUMC met AI (artificial intelligence) faciliteiten. Intestinale echografie leer je onder begeleiding in een ‘point-of-care’ setting op de polikliniek. Er zijn 2 MDO’s en 3 researchbesprekingen elke week waarin je actief participeert, onder meer de IBD trial meeting. Eventueel kan je ook meelopen met trial coördinatoren.

Show-and-tell

AmsterdamUMC is een van de grootste IBD centra in Europa. Er worden ongeveer 5000 IBD patienten verzorgd en er zijn wekelijks 5-10 second opinions van andere ziekenhuizen. De zorg is sterk ingebed in wetenschappelijk, translationeel onderzoek. Er bestaat een intensieve samenwerking met kinderMDL, medische beeldvorming en chirurgie. Een aantal van de stafleden staan mondiaal aan de top van farmaceutisch alsook van translationeel onderzoek.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling