terug

Differentiatiestage Gynaecopathologie

gynaecologische pathologie met speciale aandacht voor de gynaecologische oncologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Onder begeleiding van een team pathologen en een fellow, zal de AIOS kennis opdoen in de gynaecologische pathologie, met name in de gynaecologische oncologie. De AIOS zal de bewerking van complexe oncologische preparaten eigen maken zodat de AIOS zelfstandig complexe preparaten kan bewerken. De AIOS leert vriescoupes beoordelen. Binnen de verdiepingsstage zal worden gewerkt naar het zelfstandig kunnen beoordelen en verslagleggen van (complexe) gynaecologische preparaten. De AIOS leert op de juiste manier communiceren met de behandelaars, zowel middels heldere en complete verslaglegging, aanvullende vragen vanuit de kliniek als tijdens het MDO. Er zal inzicht worden verkregen in de consequenties van de beoordeelde preparaten. De AIOS krijgt de mogelijkheid om zich te verdiepen in de moleculaire diagnostiek welke passeren als onderdeel van de diagnostiek van de gynaecologische preparaten. De AIOS krijgt de mogelijkheid zich te profileren in de regio tijdens de maandelijkse panelavonden en/of tijdens de onderwijsmomenten die zich aandienen tijdens de stage.

Hoe ga ik leren?

Het Amsterdam UMC is een tertiair verwijscentrum voor de regio. Als zodanig worden vrijwel alle patiënten gediagnosticeerd met ovarium-, cervix-, vulva- of vaginacarcinoom en een deel van de patiënten met endometriumcarcinoom uit de regio naar dit centrum doorverwezen voor behandeling. Daarnaast ontvangt het centrum consulten uit de regio en verrichten we moleculaire diagnostiek voor de regio. Op deze manier is er een zeer hoog aanbod. In principe zullen de vriescoupes door de AIOS als eerste worden beoordeeld zodat hierin ruime ervaring kan worden opgedaan. De AIOS zal deelnemen aan het wekelijks MDO waarin een groot aantal patiënten (25-40 per week) met gynaecologische oncologie zal worden besproken zodat er veel interactie met de kliniek en inzicht in de consequenties van de beoordeelde preparaten. Deelname aan het MDO gaat gepaard met een intensieve voorbereiding. Iedere maand is er een panelavond waar interessante casus uit de regio en ook vanuit andere academische centra worden ingebracht.

Show-and-tell

Regelmatig zijn er wetenschappelijke projecten op het gebied van de gynaecologie waar een AIOS in kan participeren (er is een grote onderzoeksgroep op dit gebied (www.hpvstudies.nl). Het is ook mogelijk om de wetenschappelijke stage te combineren met een verdiepingsstage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling