terug

Differentiatiestage Cerebrovasculaire en neurovasculaire aandoeningen

Cerebrovasculaire Aandoeningen

Duur
3 maanden
6 maanden
9 maanden
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

De diagnostiek en behandeling van patiënten met een herseninfarct is met de introductie van endovasculaire behandeling enorm veranderd. Snelle diagnostiek is essentieel om met minimale vertraging behandeling te kunnen starten bij patiënten die in aanmerking komen voor reperfusietherapie (i.v. trombolyse of mechanische trombectomie).

Cerebrovasculaire aandoeningen zijn een van de 4 pijlers in het AMC, waarbij het zwaartepunt ligt op de acute behandeling. Het AMC verzorgt endovasculaire behandeling voor de provincies Noord-Holland en Flevoland; een catchment area van meer dan 3 miljoen mensen. Ook is het AMC een landelijk expertisecentrum voor patiënten met cerebrale sinustrombose. Daarnaast behandelen we jaarlijks grote aantallen patiënten met intracerebrale bloedingen, cerebrale aneurysmata, durale AV fistels en AVM’s. Er is een zeer nauwe en goede samenwerking met de collega’s van de interventieneuroradiologie, neurochirurgie en vasculaire geneeskunde.

Jaarlijks volume cerebrovasculaire aandoeningen

  • Acute hersenhulp presentaties: +/-1000
  • Intraveneuze trombolyse: 140-160
  • Mechanische trombectomie: 150-180
  • Sinustrombose: 30-40
  • Hersenbloeding: 75-100

Wekelijkse cerebrovasculaire besprekingen

  • Neuro-interventie bespreking. Hier worden alle patiënten besproken waarvoor een electieve neuro-interventie wordt overwogen. De nadruk ligt hierbij op aneurysmata, AVM’s en dural fistels. Bij deze bespreking zijn aanwezig: neurologie, neurochirurgie, interventieneuroradiologie
  • Stroke bespreking. Hier worden alle patiënten besproken die de afgelopen week zijn opgenomen met een acuut herseninfarct waarvoor behandeling met reperfusietherapie (i.v. trombolyse of mechanische trombectomie). Bij deze bespreking zijn aanwezig: neurologie en interventieneuroradiologie
  • TIA bespreking. Hier worden alle TIA patiënten besproken, alsmede patiënten met een herseninfarct die ter controle op de polikliniek zijn gezien. Bij deze bespreking zijn aanwezig: neurologie, vasculaire geneeskunde
  • Carotisbespreking: Hier worden patiënten besproken die in aanmerking komen voor carotis desobstructie. Bij deze bespreking zijn aanwezig: neurologie, radiologie, vaatchirurgie.
Hoe ga ik leren?

Inhoud van de stage

De exacte invulling van de stage wordt voorafgaand aan de start vastgesteld na overleg tussen de AIOS en de stage coördinator. Specifieke wensen van de AIOS worden hierin vanzelfsprekend in meegenomen. Bij een stageduur van 6 maanden of langer zal de AIOS tijdens het tweede deel van de stage een deel van onderstaande werkzaamheden als tussen supervisor vervullen.

  • Opvang en behandeling van acute hersenhulp patiënten
  • Bijwonen mechanische trombectomie procedures
  • Bijwonen andere endovasculaire procedures (coilings, embolisaties)
  • Zorg voor patiënten opgenomen op de Brain Care Unit
  • Eigen polikliniek voor tertiaire verwijzingen cerebrovasculaire aandoeningen en terugzien opgenomen patiënten (1 dag per week)
  • Participatie (en voorbereiden) van de neurovasculaire besprekingen
  • Wetenschappelijk onderzoek (zie onder)

Wetenschappelijk onderzoek

Afhankelijk van de wensen van de AIOS kan deze ook een deel van de stage aan wetenschappelijk onderzoek naar cerebrovasculaire aandoeningen besteden. Dit is mogelijk bij een stage duur van tenminste 6 maanden. Hierbij kan de AIOS participeren in lopend onderzoek, maar het behoort ook tot de mogelijkheden om een eigen onderzoeksproject te starten gedurende de stage.

Show-and-tell

De cerebrovasculaire onderzoeksgroep

De onderzoeksgroep bestaat uit 3 neurologen:

  • Jonathan Coutinho. Wetenschappelijke aandachtsgebieden: behandeling acuut herseninfarct; sinustrombose
  • Paul Nederkoorn. Wetenschappelijke aandachtsgebieden: behandeling acuut herseninfarct; carotisstenose
  • Yvo Roos. Wetenschappelijke aandachtsgebieden: behandeling acuut herseninfarct; cerebrale aneurysmata/SAB

Ervaringen Fianne Spaander, voorheen AIOS Haga ziekenhuis, thans neuroloog OLVG-west (eerder gepubliceerd in De Neuroloog)

Fianne Stuker–Spaander, vijfdejaars AIOS Neurologie in het Hagaziekenhuis in Den Haag, heeft eind 2012 haar etalagestage bij de afdeling Vasculaire neurologie van het AMC in Amsterdam afgerond. ‘Ik liep daar zes maanden stage en ik vond het een zeer leerzame ervaring. Ik ben er lovend over. De afdeling was goed georganiseerd, de supervisoren waren altijd aanspreekbaar, ik kon overal meekijken en, dat vooral, ik hoefde me alleen maar te richten op patiënten met vasculaire aandoeningen. Dat is het gebied binnen de neurologie waarin ik me verder wil verdiepen. Tijdens de etalagestage kon dat ruimschoots. In mijn eigen ziekenhuis zag ik tot nu toe bijvoorbeeld slechts twee patiënten met een sinustrombose. In de periode dat ik in het AMC werkte negen. Patienten met deze aandoening worden vanuit het hele land naar het AMC gestuurd. De exposure is dus groot.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling