terug

Differentiatiestage Bewegingsstoornissen

locatie AMC

Duur
12 maanden
3 maanden
6 maanden
9 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling neurologie van het AMC heeft de bewegingsstoornissen als speerpunt van klinische zorg en onderzoek. Tijdens de stage leert u systematisch een bewegingsstoornis patiënt te onderzoeken de fenomenologie correct te omschrijven. De volledige breedte van patiënten met bewegingsstoornissen wordt gezien op de poli: ziekte van Parkinson, parkinsonisme, dystonie, chorea, myoclonieën en ataxie.

We hebben een team van acht bewegingsstoornis neurologen (prof. dr. Rob de Bie, prof. dr. Henk Berendse, dr. Joke Dijk, dr. Vincent Odekerken, dr. Martijn Beudel, dr. Fleur van Rootselaar(KNF), dr. Hans Koelman (KNF), Dareia Roos. Daarnaast hebben we een groot team van parkinson verpleegkundig specialisten, gespecialiseerde KNF laboranten, neuropsychiaters, neurolopscyhologen en een klinisch psycholoog. 

Diepe hersenstimulatie (DBS) is een ingreep die in het AMC veel wordt toegepast; er vinden jaarlijks zo'n 130 operaties plaats. U wordt getraind in de poliklinische evaluatie, klinische screening, peri-operatieve begeleiding en het instellen van DBS na de operatie. Ook intrajenunale levodopa infusie (Duodopa) wordt veel toegepast als geavanceerde behandeling bij de ziekte van Parkinson. In samenwerking met de klinische neurofysiologie zijn er wekelijks botuline-toxine spreekuren voor dystonie en worden o.a. tremorregistraties en backaveraging EMG/EEG's uitgevoerd

Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op: https://rona.amsterdam/regionaal-opleiden/stages/

Hoe ga ik leren?

Een neuroloog ziet veel bewegingsstoornissen. Dat moet in je pakket basisvaardigheden zitten. Boven de 65 jaar is de prevalentie van Parkinson 1,5 procent; iedereen kent wel iemand met de ziekte van Parkinson. Als aios kom je hier in aanraking met de ziekte van Parkinson in een complexe fase. Die heeft veel verschillende facetten en is dus moeilijk: je hebt te maken met zowel motorische, cognitieve als psychische problemen en stoornissen in autonome functies. Evaluatie van DBS kandidaten en post-operatief management is een belangrijk onderdeel van ons werk. Maar ook dystonie, tremor en myoclonieën en ataxie zien wij volop op de poli. Bovendien werken we intensief samen met het VUmc. Een AIOS kan daarom in beide klinieken meelopen en alles zien.

In deze stage:

- zie je poliklinisch patienten met bewegingsstoornissen, veelal tweede meningen uit heel Nederland

- wekelijks MDO met neurologen, neuropsychiaters, neuropsychologen, parkinson verpleegkundigen en neurofysiologen om casus en wetenschap te bespreken

- kan je vaardigheden opdoen met botuline toxine voor dystonie en speekselvloed

- leer je bewegingsstoornissenonderzoek op de KNF (polymyografie, EEG-EMG, etc.) interpreteren

- Leer de hoe DBS werkt, wordt uitgevoerd en hoe je DBS instellingen moet aanpassen

Show-and-tell
  • Poli bewegingsstoornissen met 8 gespecialiseerde neurologen
  • Botuline spreekuren
  • KNF bewegingsstoornissen onderzoek: tremorregistraties, coherentie-analyses, oogbewegingen
  • DBS spreekuren, klinische evaluaties en operaties. Vier gespecialiseerde DBS/Duodopa verpleegkundigen
  • Neuropsychiatrie spreekuren
  • Video besprekingen, MDO stereotactische behandelingen, poli-bespreking bewegingsstoornissen
Image
Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling