terug

Differentiatiestage Perinatologie

Obstetrisch leiderschap/prenatale diagnostiek

Duur
12 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Amphia is een groot algemeen STZ ziekenhuis met een vooruitstrevende rol in integrale verloskunde (Annature). Jaarlijks bevallen circa 3000 vrouwen op medische indicatie in onze verloskamers. Als satelliet centrum van het EMC worden er GUO-1, GUO-2 en vruchtwaterpuncties verricht.

Algemeen
In het Amphia is er ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling binnen de differentiatie Perinatologie. Er kan supervisie gegeven worden op de verloskamers, om uiteindelijk adequaat leiding te kunnen geven op een grote verlos-en kraamafdeling. Tevens kunnen leerdoelen zoals stuitbevalling, supervisie meerlingbevalling of een eigen ‘sectiostraatje’ nagestreefd worden. Het behalen van SEO-certificering en het verrichten van GUO onder supervisie behoort ook tot de mogelijkheden.

Integrale verloskunde staat hoog in het vaandel. Een kijkje in de bestuurlijke kant hiervan is mogelijk. Spreekuren vinden meestal in het ziekenhuis plaats, maar ook op locatie in de 1ste lijns verloskundige praktijk (buddy praktijk). Hierdoor zijn er korte lijntjes tussen 1ste en 2de lijn. Ook is het mogelijk betrokken te zijn bij de POP-poli en bij verzoeken buiten de VIL.

Verdieping vindt verder plaats door actief deel te nemen aan diverse multidisciplinaire overleggen. Wekelijks is er een verloskunde-indicatie bespreking en perinatologie bespreking. Ook kan er aangesloten worden bij het MDO diabetes, cardiologie en POP. Daarnaast ben je betrokken bij diverse onderwijsmomenten waaronder de Annature weetsessies, kwaliteitsochtenden, refereeravonden, lokale MOET trainingen en perinatale audits. Tot slot word je betrokken bij het opstellen van kliniekrichtlijnen in zowel de besluitprocessen, het uiteindelijke beleid en de implementatie ervan.

 
Hoe ga ik leren?

De AIOS is in de lead. In afstemming met de stagebegeleider en de opleider zal een differentiatieplan opgesteld worden met onderdelen waarin verdieping gezocht wordt. Consolidatie dan wel verbetering/supervisiefunctie op de basis EPA’s zullen worden gedefinieerd waarbij thema’s worden opgenomen (zie later enkele voorbeelden van thema’s).

Afhankelijk van het differentiatieplan zal een persoonlijk rooster worden samengesteld, waarbij je wekelijks ingedeeld zult worden op de polikliniek, prenatale diagnostiek, OK, triage en verloskamers. Je zult meedraaien in het dienstrooster van de assistenten met een dienstpercentage van maximaal 20%. Zit je in het laatste jaar van de opleiding, dan is er de mogelijkheid om op termijn te participeren in de stafdiensten.

Op de polikliniek prenatale diagnostiek zul je begeleid worden door drie perinatologen (Dr. D. Papatsonis, Dr. S. Lunshof en Dr. J. Spaan). Allen zijn nauw betrokken bij jouw ontwikkeling. Op de polikliniek prenatale diagnostiek worden ook de vruchtwaterpuncties en vlokkentesten verricht. Elke maandag wordt aangesloten bij het echo en genetica overleg van het EMC.

Acute verloskunde trainingen vinden met regelmaat plaats. Je hebt de mogelijkheid om niet alleen deel te nemen aan deze trainingen, maar ook betrokken te zijn bij de opzet en begeleiden van de trainingen. Multidisciplinaire samenwerking staat hierbij centraal.

Cursussen ter verdieping kunnen in overleg gepland worden. Te denken valt aan de cursus (Sultan), MOET, cursus perinatale audit, GUO-cursus, cursus medisch leiderschap, cursus ziekenhuismanagement of een passend congres.

 

 

 

 

 
Show-and-tell

Thema’s

  • Bevlogen zijn, bevlogen blijven
    In Amphia is veel aandacht voor de persoon achter de dokter. Standaard onderdelen van de opleiding/differentiatie zijn het zelfsturend leren, het hebben van een mentor en intervisie. Er zijn mogelijkheden voor verdere persoonlijke ontwikkeling via bijvoorbeeld een coaching traject, cursus medisch leiderschap, cursus mindfulness.
  • Netwerkgeneeskunde
    Het Amphia is vooruitstrevend in integrale verloskunde. Er is de mogelijkheid om betrokken te zijn bij diverse Annature projecten waarbij de 1ste en 2de lijn nauw samenwerken. Annature heeft een fellow sociale verloskunde, waarbij verdieping rondom de kwetsbare zwangere tot de mogelijkheid behoort.
  • Organisatie gebonden zorg
    Binnen dit thema valt te denken aan verdieping in de integrale verloskunde op zowel uitvoerend vlak (buddy spreekuur) als management vlak (bestuursvergadering Annature, verbeterprojecten binnen de integrale verloskunde).
    Naast deelname aan diverse MDO’s, bestaat de mogelijkheid tot deelname aan moreel beraad, PND overleg, opzetten/uitvoeren van acute verloskunde trainingen.
  • Kennis en innovatie
    Tot de mogelijkheden behoort verdieping in prenatale diagnostiek (SEO cursus, GUO cursus, echo en genetica bespreking EMC). Er is de mogelijkheid de echo skills te onderhouden op de echo simulator (OPUS).
    Bijdrage leveren aan de opleiding van coassistenten, PA-verloskundigen, klinisch verloskundigen, verpleegkundigen. Verdieping in onderwijskunde.
    Het updaten van richtlijnen, participeren in wetenschapsprojecten binnen Annature.
    Betrokken zijn bij digitalisering binnen de integrale verloskunde.
 
Image
Samenwerkende instellingen
Erasmus Medisch Centrum
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling