terug

Differentiatiestage

Endo-urologie en complexe steenbehandeling Amphia

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De AIOS neemt in de volle breedte kennis van diagnostiek en behandeling van stenen in lage- en hoge urinewegen. Daarnaast zal de AIOS zich bekwamen in de urologische behandeling van tumoren in het verzamelsysteem van lage- en hoge urinewegen, waarbij een grote rol voor de laser is weggelegd. Van de AIOS wordt een zelfstandige en proactieve houding verwacht binnen het urologisch team.

Hoe ga ik leren?

Recidiverende dan wel complexe steenpatiënten worden door AIOS gezien. AIOS is ook gedurende de differentiatiestage aanspreekpunt voor deze materie, onder de benodigde supervisie van een uroloog. De interventieradioloog kan de AIOS leren nefrostomiekatheters te plaatsen. Voor de urologische behandeling van stenen is het hele arsenaal aanwezig zoals ESWL, rigide en flexibele URS, PNL. In 2021 is een hoogvermogen ThuliumFiber Laser (Soltive Olympus) in bedrijf genomen resulterend in optimalere resultaten (steenvrij) en verkorting van tijd per procedure . Bij PNL wordt de nier zelf aangeprikt door de urologen. Elke woensdag is steenpoli. Elke dinsdag is steen Ok.

Doel van differentiatie stage

Aan het einde van de stage zal de AIOS de meeste ingrepen zelfstandig uit kunnen voeren of eventueel onder beperkte supervisie zoals bij complexe casuïstiek of PNL.

Show-and-tell

Het Amphia Ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis met een adherentie van meer dan 400.000 patiënten. Per jaar worden 60 PNL (30 in het Amphia, 30 in het Bravis) verricht, 150 URS en 150 TURP. Er zijn 7 urologen, 2 – 3 AIOS en 3 – 4 ANIOS.

Daarnaast is Amphia een ziekenhuis met verschillende mogelijkheden tot het doen van wetenschappelijk onderzoek, het volgen van extra trainingen/workshops en discipline overstijgend onderwijs. Er is een actieve arts assistenten vereniging en een centrale opleidingscommissie die de kwaliteit van de opleidingen bewaakt.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling