Cardiologie in het LUMC

Over de opleiding

Het LUMC-Hartcentrum, bestaande uit de afdelingen Thoraxchirurgie en Hartziekten, biedt topklinische, vernieuwende en innovatieve zorg aan patiënten met aangeboren en verworven cardiovasculaire ziekten. Het LUMC-Hartcentrum is, in samenwerking met andere afdelingen, een van de toonaangevende centra op het gebied van diagnostiek en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen. Bekijk hier onze stafadeling.

Op de afdeling Hartziekten worden artsen opgeleid tot cardioloog. Deze artsen hebben over het algemeen een tweejarige vooropleiding Interne Geneeskunde achter de rug. Hierna bekwamen de artsen in opleiding tot cardioloog zich in vier jaar in de verschillende aspecten van de cardiologie, zoals de zorg voor acute cardiale patiënten op de hartbewaking, het behandelen van patiënten in de kliniek met (aangeboren) hartafwijkingen en de zorg voor patiënten op de polikliniek. Kijk voor meer informatie over de opleiding op onze website bij http://www.hartcentrum.nl/onderwijsrooster en in het opleidingsplan.

Kwaliteit

De hartpatiënt die naar het LUMC wordt verwezen, kan rekenen op een hoge kwaliteit van zorg. Daarnaast zijn wij actief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe methoden voor diagnostiek en behandeling van hartziekten om de kwaliteit van zorg te blijven verbeteren.

Om dit alles op een hoog niveau te krijgen en te houden is er een continue interne kwaliteitscontrole noodzakelijk. Hiervoor is in 2007 op onze afdeling samen met de afdeling Thoraxchirurgie het zogenaamde Q-MISSION! project opgericht.

Show-and-tell

  • topreferent hartcentrum binnen Nederland door intensieve samenwerking met o.a. de afdelingen Thoraxchirurgie, kindercardiologie, anatomie, Interne Geneeskunde en Radiologie
  • Belanrijke rol in de regio
  • aios krijgt de ruimte om opleiding te verzorgen

Kijk voor meer informatie in ons informatieboekje voor aios.

Over de regio

De Opleiding Cardiologie wordt verzorgd samen met het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, Het Rijnland Ziekenhuis in Leiderdorp en het Bronovo Ziekenhuis in Den Haag.

Leids Universitair Medisch Centrum LUMC

Het LUMC is een modern universitair medisch centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met een hoog kwaliteitsprofiel en een sterke wetenschappelijke oriëntatie.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Leiden LUMC.

Contact

Leids Universitair Medisch Centrum LUMC
Albinusdreef 2
2333 ZA Leiden

tel.: 071 52 69 111
website: https://www.lumc.nl/onderwijs/