Kindergeneeskunde in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Over de opleiding

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis staat ‘het nieuwe opleiden’ hoog in het vaandel. De hele opleidingsgroep is actief betrokken bij supervisie, KPB’s, KBS’en e.d. Er is ruim mogelijkheid voor wetenschappelijk onderzoek, deelname in commissies, protocoloverleg e.d. wordt gestimuleerd. De sfeer in de groep is open en prettig; wij spreken elkaar positief-kritisch aan volgens de criteria van evidence-based medicine, en houden elkaar daarmee fris en scherp.

Het JBZ verzorgt de stage algemene pediatrie die deel uit maakt van de zogenaamde 'common trunk'. De stage heeft een duur van 18 maanden en vindt in principe plaats aan het begin van de opleiding. Daarnaast biedt het JBZ voor de laatste fase van de opleiding (differentiatiejaar) AIOS de gelegenheid zich nader in één van de deelgebieden van de kindergeneeskunde te specialiseren (verdiepings- en profileringsstages).

De AIOS doorloopt drie stages van elk zes maanden op de volgende afdelingen:

 • couveuseafdeling
 • kinderunit
 • algemene polikliniek

Daarnaast heeft iedere AIOS vanaf het begin van de opleidingsperiode in het JBZ al een eigen spreekuur. Dit spreekuur biedt de AIOS de mogelijkheid om “eigen” patiënten, met name de kinderen met een chronische aandoening, voor een langere periode te volgen. Ook woont de AIOS zoveel mogelijk specialistische spreekuren bij, ter verdieping van zijn kennis.

Kijk voor meer informatie, het opleidingsplan en de mogelijkheden op onze website.

 

Kwaliteit

 

De Jeroen Bosch Academie (JBA) is namens de instelling verantwoordelijk voor het leerklimaat, arbeidsomstandigheden en de organisatie van de medisch specialistische opleidingen in algemene zin. De JBA biedt, samen met het Dagelijks Bestuur van de COC, ondersteuning aan de opleidende vakgroepen. De JBA vervult bovendien de formele rol van werkgever voor arts-assistenten in opleiding. Regelmatig heeft het Dagelijks Bestuur COC overleg met het bestuur van de Vereniging Medische Staf. Hierin komen zaken aan de orde als leerklimaat, visitaties en nieuwe ontwikkelingen. Kwaliteit is hierbij leidend.

Show-and-tell

 • Veel leermomenten 
 • Laag drempelige supervisie 
 • Goede sfeer

Overig

In het JBZ worden de volgende verdiepings- en profileringsstages aangeboden:

 • kinderpsychiatrie

Wat vinden wij belangrijk:

 1.        Goede begeleiding naar zelfstandig leren werken
 2.        Op individuele persoon toegespitst leerplan
 3.        Laagdrempelige supervisie, veel feedback in prettige sfeer
 4.        Veel aandacht voor onderzoek (EBM, methodisch denken, zelf doen)

 

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is een opleidingsziekenhuis in hart en nieren. Als Teaching Hospital maakt het JBZ deel uit van de Samenwerkende Topklinische Opleidings Ziekenhuizen (STZ). Opleiding en wetenschap staan hoog in het vaandel.

Deze instelling maakt deel uit van de OOR Oost-Nederland (ON), OOR Utrecht UMCU.

Contact

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Henri Dunantstraat 1
5223 GZ 's Hertogenbosch

tel.: 073 6992000
website: http://www.jeroenboschziekenhuis.nl/Publicaties/100078/Onderwijs-en-Wetenschap