Wat gaat de aios leren?
Tijdens de differentiatie Critical Care zal de AIOS in de behandelaarsrol uit kunnen groeien tot zelfstandige professional, zowel op benodigde competenties als inhoudelijk vlak. Dit onderscheidt zich duidelijk van het contact dat de AIOS in het 1ste jaar van de opleiding heeft met de ICs, waar dit beperkt blijft tot een verkenning en kennismaking. Daartoe wordt elk van de onderstaande leerdoelen gemeten aan de zelfstandige professionele vervulling van een rol als behandelaar.
Eindtermen van de differentiatie
De AIOS heeft kennis van:
- de waarde, beperkingen en specifieke aandachtspunten t.b.v. TDM bij IC patiënten en kan bij individuele volwassenen IC patiënt geneesmiddelenconcentraties en laboratoriumwaarden interpreteren en op basis daarvan adviezen geven.
- de achtergronden en overwegingen bij keuzes in Parenterale Voeding op de IC.
- de specifieke aandachtpunten met betrekking tot mogelijkheden en beperkingen van toedieningsvormen op de IC.
- de specifieke aandachtpunten voor de IC met betrekking tot VTGM, kwaliteitsborging, voorschrijven, geneesmiddelassortiment.
- de ethische kwesties die zich voordoen in de IC; wilsonbekwamen, prematuren, gezinsproblematiek, staken van behandeling, donatie, etc.
De AIOS is in staat om:
- de rol van apotheker op de IC als behandelaar onder supervisie uitvoeren, toegroeiend naar zelfstandigheid, en heeft zich ontwikkeld in de benodigde competenties.
- bij een volwassen IC patiënt op basis van PK/PD overwegingen adviseren t.a.v. geneesmiddelkeuzes en doseringen.
- farmaceutische dienstverlening afstemmen op de wens van de IC.
- management rapportages en financiën opstellen en bespreken met afdeling
- bij een IC patiënt met polyfarmacie een medicatiereview doen en medicatieadviezen formuleren.
- effectief communiceren met behandelaren en patiënten in multidisciplinaire overleggen onder supervisie, bij visites en individuele consulten.
- bij een individuele patiënt een mogelijke allergische reactie of andere bijwerking beoordelen (qua oorzaak, ernst, vervolgbeleid/ adviezen voor de patiënt) en rapporteren.
- participeren in relevante commissies (oa.: antibiotica commissie, protocollencie) en daarmee geneesmiddelenbeleid vormgeven tbv. IC.
- maatregelen formuleren en initiëren ter bevordering van medicatieveiligheid op de IC, mede door participatie in de VIM team IC, decentrale incidentmeldingscommissie (DIM).
- klinisch farmacologisch onderwijs ontwikkelen en verzorgen op bachelor, master en postacademisch niveau, IC-artsen, apotheekmedewerkers en verpleegkundigen.
- meedraaien met opleidingsprogramma AIOS anesthesiologie en fellows IC.
Ingangseisen
- 3e of 4e jaar AIOS ziekenhuisfarmacie
- Het uit te voeren/uitgevoerd registratieonderzoek valt binnen het deelgebied
- Cursussen IC-anesthesiologie en cardiologie jaar 1 gevolgd
- Aantoonbare affiniteit met IC
Show-and-tell
Op te vragen bij opleider, begeleider en AIOS ziekenhuisfarmacie van het Martini Ziekenhuis.
Samenwerkende instellingen
Universitair Medisch Centrum Groningen
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling