terug

Differentiatiestage

urologische oncologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Aan het eind van deze stage heeft u een gedegen kennis van de urologische en medisch oncologische behandeling en enige basiskennis van moleculair biologische en immunologische achtergronden. Daarbij zullen de verrichtingen waarin je je hebt verdiept op het geëiste niveau worden bereikt (ieder geval bekwaamheidsniveau 2-3). Tijdens je differentiatiestage draag je zorg voor het MDO en draag je patiënten voor.

De AIOS leert de indicatiestelling van verschillende behandelingen binnen de urologische oncologie en neemt kennis van de diagnostiek en behandelopties van de verschillende urologische oncologische aandoeningen. Tevens hebben wij een nauwkeurige samenwerking met de radiotherapeuten van de Maastro Clinic, medische oncologen en nucleair geneeskundigen. Hierbij bestaat er de mogelijkheid om mee te kijken bij de radiotherapeutische behandeling van urologische tumoren (o.a. brachytherapie, EBRT en HDR salvage brachytherapie). Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om met de medisch oncologen (o.a. poli, dagbehandeling waar chemo/immunotherapie wordt gegeven) en nucleair geneeskundige (o.a. beoordeling en kijken hoe een botscan, PMSA-PET worden verricht) mee te lopen.

De volgende chirurgische modules kunnen worden doorlopen:

  • Radicale prostatectomie; robot (in prostaatcentrum)

  • Radicale nefrectomie; laparoscopisch, open

  • Partiële nefrectomie; robot

  • Radicale cystoprostatectomie / Radicale cystectomie; open, robot

  • Pelviene lymfeklierdissectie; open, robot

    Wetenschappelijk onderzoek:

Tijdens de differentiatiestage bestaat er ruime mogelijkheid voor deelname aan onderzoek binnen de urologische oncologie. Momenteel lopen de volgende projecten binnen het MUMC+:

  • PMSA-PET database (diagnostiek prostaatkanker)

  • eNose (diagnostiek prostaatcarcinoom d.m.v. uitgeademde lucht)

  • Urine biomarkers bij renaalcelcarcinoom (in samenwerking met epidemiologie)

  • Immunotherapie bij gemetastaseerd urotheelcelcarcinoom (via medische oncologie)

  • HDR salvage behandelingen bij recidief prostaatcarcinoom (via Maastro)

Hoe ga ik leren?

Bij de laatste visitatie (oktober 2014) gaven de AIOS aan dat er een goede sfeer en een veilig opleidingsklimaat is. waarbij de urologen laagdrempelig benaderbaar zijn voor overleg. Tijdens aanvang van de stage zal met de ondergenoemde urologen een introductiegesprek worden gehouden om zo de stage af te stemmen met de AIOS. Na 6 weken zal er een evaluatiegesprek plaatsvinden en vervolgens na 3 maanden en een op het einde een afsluitend gesprek. Gedurende de stage vormt wetenschap een expliciet onderdeel van de stage met als doel een presentatie/publicatie. Daarbij zal de AIOS minimaal 1 CAT dienen te presenteren. Het leerproces en ontwikkeling van de AIOS wordt verder middels KPB’s, OSATS en IOP geëvalueerd.

Tijdens deze stage is het mogelijk om met een radiotherapeut, oncoloog of nucleair geneeskundige mee te lopen om zo meer inzicht te krijgen van het totale palet van de urologische oncologie.

Overleg/leermomenten:

• Ochtendoverdracht weekdagen: ochtend en middag

• MDO uro-oncologie dinsdagmiddag

• Spreekuur Oncologiecentrum dinsdag

• CAT/ opleiding door staflid woensdagochtend

• Richtlijnbespreking 5x per jaar

• Regionale refereeravonden 4x per jaar

• OK dagen maandag en donderdag

• Bereikbaarheidsdiensten AIOS doet diensten mee met assistentenpoel

Show-and-tell

De afdeling urologie bestaat uit 7 enthousiaste urologen en coördineert de opleiding binnen het OOR Zuidoost Nederland (OORZON). Het oncologische deel vormt een belangrijk onderdeel binnen de urologie en is een speerpunt binnen onze afdeling. Het MUMC+ is een academisch ziekenhuis met een streekfunctie, omdat er in Maastricht geen ander ziekenhuis gevestigd is. Daarom komt het gehele palet van de urologische oncologie aan bod in het MUMC+. Daarbij heeft het MUMC+ een geheel nieuw operatiecomplex met alle moderne faciliteiten. Ook beschikken we over een daVinci robot met dubbele console en virtual reality training.

Door de steeds verdere centralisatie zullen niet alle ingrepen in het MUMC+ plaatsvinden. (De behandeling van het peniscarcinoom en de retroperitoneale lymfeklierdissectie bij testiscarcinoom vinden plaats in gespecialiseerde centra.) De radicale robot geassisteerde radicale prostatectomie wordt regionaal geconcentreerd in het prostaatcentrum.

Tijdens deze verdiepingsstage zal nagenoeg de gehele urologische oncologie de revue passeren. Maar we raden je aan, gezien de duur van de stage, om een keuze te maken om je in een of twee deelgebieden van de chirurgische oncologie te bekwamen.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling