terug

Supervisie

Profileringsstage algemene kindergeneeskunde

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De kindergeneeskunde in Zuyderland MC omvat de volledige klinische en poliklinische kindergeneeskunde in de volle breedte. De patiënten komen uit de regio Parkstad en regio Westelijke Mijnstreek, een kleurrijke regio met een grote diversiteit aan ziektebeelden en sociale klassen. De klinische afdeling is onderverdeeld in de kinderafdeling met 16 bedden, dagverpleegkundig centrum op locatie Heerlen en Sittard, provocatieunit en een geboortecentrum met 12 verloskamers, 32 couveuse/kraamsuites. Er zijn poliklinische spreekuren in Heerlen, Brunssum, Sittard.

Van de opleidingsprogramma’s voor arts-assistenten is de verwachting dat deze hen zullen voorbereiden op het adequaat uitoefenen van hun toekomstig vak in de gezondheidszorg. Deze verwachting is uitgedrukt in de beschrijving van de zeven CANMEDS competenties.

De ziekenhuissetting, waarin het klinisch onderwijs plaatsvindt, is telkens onderhevig aan veranderingen en vaak bevindt de arts-assistent zich in moeilijk controleerbare en onvoorspelbare situaties.  Naast de basis medisch-technische en probleemoplossende vaardigheden die ze moeten leren tijdens hun opleiding, komen in de vernieuwde medische vervolgopleiding ook andere aspecten aan bod van geneeskunde die belangrijk zijn voor de professionele ontwikkeling van arts-assistenten. Dit zijn bijvoorbeeld kennis van het zorgstelsel, organisatie van de zorg, public Health, patiënt-arts communicatie, ethiek, kwaliteitswaarborging en management in de klinische praktijk.

Door de hogere en veranderende eisen aan het gezondheidszorgstelsel samen met de gestegen verwachtingen van consumenten ten aanzien van de kwaliteit van zorg is het belangrijk dat de specialist van de toekomst goed toegerust is met de nodige management kennis en vaardigheden.

 

Beschrijving van de profileringsstage

Tijdens de stage werk je als afdelingssupervisor op de afdeling algemene kindergeneeskunde en polikliniek/SEH, hetgeen betekent dat je naast de patiëntenzorgtaak ook onderwijstaken hebt en als manager assisteert in de coördinerende taken voor de afdeling. Je krijgt de kans om zelfstandig te functioneren met een vangnet van ervaren kinderartsen om je heen. Zo wen je geleidelijk aan de functie van eindverantwoordelijke.

Door deelname aan de vakgroepvergaderingen en de bijeenkomsten van de kinderartsen biedt de stage ook de mogelijkheid geleidelijk te groeien van de positie van AIOS naar die van kinderarts in een algemene praktijk.

De begeleiding van de senior co-assistenten is één van de specifieke onderwijstaken van de afdelingssupervisor; in de begeleiding van de senior co-assistenten wordt van je verwacht dat je leerdoelen stelt en bespreekt. Ook het superviseren van de arts-assistenten geeft regelmatig leermomenten. Het bijwonen en actief deelnemen aan de diverse multidisciplinaire besprekingen op de afdeling geeft je inzicht in de organisatie van de totale zorg rondom de opgenomen kinderen. Op de werkvloer zul je ook actief deelnemen in het management van de afdeling.

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen van de stage:

Na de stage moet de AIOS in staat zijn om/kennis hebben van:

  1. Het leren coördineren van de zorg op een klinische afdeling of de polikliniek/SEH.
  2. De gewenste management, leiderschap en communicatieve vaardigheden tonen als leider in de zorgteam.
  3. Duidelijk sturing te kunnen bieden aan een team om zorgplannen te realiseren.
  4. Eenvoudig interventies opzetten om de efficiëntie in de zorg te verhogen, handeling voorstellen die bijdraagt aan de patiëntveiligheid en processen bedenken die kunnen bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg.
  5. Beter inzicht krijgen in hoe ze als professionals efficiënter kunnen zijn en hun werk beter organiseren.
  6. Het actief participeren in het onderwijs aan en de evaluaties van co-assistenten en A(N)IOS.
  7. Kennisnemen van en voor zover mogelijk deelnemen aan de organisatie van de vakgroep kindergeneeskunde.

 

Leermiddelen

Stage specifieke leermiddelen:

• Polikliniek

Spreekuren algemene kindergeneeskunde.

• Kliniek

Supervisie op een vaste afdeling of op de poli/SEH.
Dagelijks vindt supervisie van de werkzaamheden van de AIOS plaats door één van de begeleidende kinderartsen. De mate van supervisie zal worden bepaald door (de groei van) het ervarings- en zelfstandigheidsniveau van de AIOS.

• Besprekingen

De AIOS neemt deel aan de afdelingsvisite of is werkzaam op de polikliniek/SEH en superviseert de arts-assistenten, semi-artsen en arts-assistenten.
De AIOS neemt deel aan multidisciplinaire visites en bereid deze met de betrokken arts-assistenten voor.
De AIOS organiseert desgewenst multidisciplinaire besprekingen t.b.v. individuele patiënten.
De AIOS bereid samen met een arts-assistent maandelijks een patiëntbespreking voor de woensdagochtend voor.

• Onderwijs en organisatie

De AIOS participeert in onderwijs aan arts-assistenten, semi-artsen en co-assistenten.
De AIOS fungeert desgewenst als mentor voor een van de ANIOS.
De AIOS neemt deel aan de algemene vergaderingen van de vakgroep kindergeneeskunde.

Stage overstijgende leermiddelen (zie regionaal opleidingsplan en landelijke opleidingseisen): landelijk cursorisch onderwijs (thema weekeinden), verplichte cursussen en congressen.

 

Toetsing

  • De AIOS neemt vooraf aan de profileringsstage de gewenste evaluatieinstrumenten op in het IOP voor deze profileringsstage. Deze worden in gezamenlijkheid (AIOS en opleider) vastgesteld.

  • Evaluaties tijdens de stage.

  • Tijdens de stage vindt maandelijks een korte evaluatie plaats en wordt nagegaan of de leerdoelen worden gehaald en voldoende toetsmomenten hebben plaatsgevonden.

  • Afsluitend gesprek aan het eind van de stage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling