terug

Neonatologie

Profileringsstage neonatologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De kindergeneeskunde in Zuyderland MC omvat de volledige klinische en poliklinische kindergeneeskunde in de volle breedte. De patiënten komen uit de regio Parkstad en regio Westelijke Mijnstreek, een kleurrijke regio met een grote diversiteit aan ziektebeelden en sociale klassen. Er zijn poliklinische spreekuren in Heerlen, Brunssum en Sittard. De klinische afdeling is onderverdeeld in de kinderafdeling met 22 bedden, dagverpleegkundig centrum, provocatieunit en een geboortecentrum met 12 verloskamers, 26 couveusesuites en 17 kraamsuites. In het geboortecentrum staat ‘Family Centerd Care’ (gezinsgerichte zorg) centraal. Ouders verblijven er samen met hun kind in een kraam/neosuite en zijn actief betrokken bij de zorg van hun kind.

Jaarlijks vinden er in het geboortecentrum zo’n 2900 geboorten plaats, zowel vanuit de 1e als 2e lijn. Er worden zo’n 1200 pasgeborenen opgenomen (zowel op neo- als kraamsuites).

Het PrematurenNazorgBureau Parkstad (PNB Parkstad en PNB Sittard-Geleen) is een speciaal multidisciplinair spreekuur dat opzet is voor de follow-up van prematuren, dysmaturen en kinderen met ernstige perinatale problematiek. Dit spreekuur doet de kinderarts(-neonatoloog) samen met de Jeugdarts 0-4 jaar, JGZ-verpleegkundige en kinderfysiotherapeut. Op het PNB worden verder ook de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma gegeven.

Beschrijving van de profileringstage

Tijdens de stage werk je als afdelingssupervisor in het geboortecentrum, hetgeen betekent dat je naast de patiëntenzorgtaak ook onderwijstaken hebt en de medisch coördinator van de afdeling neonatologie assisteert in de coördinerende taken voor de afdeling. Daarnaast krijg je ruim de mogelijkheden de neonatale opvang te begeleiden en te participeren in de neonatale follow-up op de polikliniek (zowel kraamcontroles als PNB Parkstad). Deze kans om zelfstandig te functioneren gebeurt natuurlijk met een vangnet van ervaren kinderartsen om je heen. Zo wen je geleidelijk aan de functie van eindverantwoordelijke.

Door deelname aan de vakgroepvergaderingen en de bijeenkomsten van de kinderartsen biedt de stage ook de mogelijkheid geleidelijk te groeien van de positie van AIOS naar die van kinderarts in een algemene praktijk.

De begeleiding van de semi-arts is één van de specifieke onderwijstaken van de afdelingssupervisor; in de begeleiding van de semi-arts wordt van je verwacht dat je leerdoelen stelt en bespreekt. Ook het superviseren van de arts-assistenten en co-assistenten geeft regelmatig leermomenten. Het bijwonen en actief deelnemen aan de diverse multidisciplinaire besprekingen (psychosociaal overleg, perinatologisch overleg, Perinatale audit besprekingen, VSV vergadering, regionaal neonatologisch overleg) geeft je inzicht in de organisatie van de totale zorg rondom de pasgeborene.

Hoe ga ik leren?

Leerdoelen

  • Het leren coördineren van de zorg op een klinische afdeling (neonatologie/verloskamers/kraamafdeling) of de polikliniek.

  • Het actief participeren in (multidisciplinaire) overleg situaties, die de zorg rondom de pasgeborene betreffen.

  • Het leren aansturen van co-assistenten, arts-assistenten, verpleegkundigen en andere disciplines, die betrokken zijn bij de zorg.

  • Verwerving van een kennisniveau dat de AIOS aan het eind van de stage in staat stelt anderen (co-assistenten en arts-assistenten) op het gebied van de neonatologie te leren en te superviseren.

  • Het actief participeren in het onderwijs aan en de evaluaties van co-assistenten en A(N)IOS.

  • Kennisnemen van en voor zover mogelijk deelnemen aan de organisatie van de vakgroep kindergeneeskunde en speciaal het geboortecentrum.

Leermiddelen

Stage specifieke leermiddelen:

• Polikliniek
PNB Parkstad om de week op donderdagochtend en de 1-2x per maand op dinsdagmiddag Daarnaast wekelijks spreekuur met kraamcontroles en andere neonatale follow-up.

• Kliniek
Tenminste 4 dagdelen per week supervisie in het geboortecentrum.

Dagelijks vindt supervisie van de werkzaamheden van de AIOS plaats door één van de begeleidende kinderartsen. De mate van supervisie zal worden bepaald door (de groei van) het ervarings- en zelfstandigheidsniveau van de AIOS.

• Besprekingen
De AIOS neemt deel aan de afdelingsvisite en superviseert de arts-assistenten, semi-artsen en arts-assistenten.
De AIOS neemt deel aan multidisciplinaire visites en bereid deze met de betrokken arts-assistenten voor.
De AIOS organiseert desgewenst multidisciplinaire besprekingen t.b.v. individuele patiënten.
De AIOS bereid samen met een arts-assistent maandelijks een patiëntbespreking voor de woensdagochtend voor.

• Onderwijs en organisatie
De AIOS participeert in onderwijs aan arts-assistenten, semi-artsen en co-assistenten.
De AIOS fungeert desgewenst als mentor voor een van de ANIOS.
​De AIOS neemt deel aan de algemene vergaderingen van de vakgroep kindergeneeskunde.

  • Stage overstijgende leermiddelen (zie regionaal opleidingsplan en landelijke opleidingseisen): landelijk cursorisch onderwijs (thema weekeinden), verplichte cursussen en congressen.

Toetsing

  • Introductiegesprek aan het begin van de stage met het bespreken van een vooraf gemaakt POP (persoonlijk ontwikkel plan) en plan voor de profileringsstage. De AIOS neemt vooraf aan de profileringsstage de gewenste evaluatieinstrumenten op in het IOP voor deze profileringsstage. Deze worden in gezamenlijkheid (AIOS en opleider) vastgesteld.

  • Evaluaties tijdens de stage.

  • Tijdens de stage vindt maandelijks een korte evaluatie plaats en wordt nagegaan of de leerdoelen worden gehaald en voldoende toetsmomenten hebben plaatsgevonden.

  • Afsluitend gesprek aan het eind van de stage.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling