terug

Ouderenpsychiatrie Somatische gezondheidszorg bij ouderen

Ouderenpsychiatrie - Somatische stage Interne ouderengeneeskunde

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage wordt gelopen bij het Centrum voor Ouderengeneeskunde Amsterdam (COGA) van het VUmc. Dit is een regionaal en supraregionaal verwijscentrum voor integraal onderzoek bij geriatrische patiënten, waarbij de multidisciplinaire samenwerking tussen geriatrie en neurologie van de VU, en ouderenpsychiatrie van de GGZ inGeest centraal staat.
In het centrum worden op jaarbasis 500 nieuwe patiënten uit Amsterdam en omstreken gezien. Uniek is de dagscreening tijdens welke de patient op 1 dag alle onderzoeken ondergaat, inclusief cognitieve testen, beeldvormend onderzoek en consultatie door de neuroloog en de psychiater.

Tijdens de stage leer je het internistisch-geriatrisch onderzoek en het interpreteren van aanvullend onderzoek, zoals hersenscans en specifiek somatisch vervolgonderzoek.

Het aandachtsgebied Interne Ouderengeneeskunde is het onderdeel van de Interne Geneeskunde dat zich bezig houdt met de etiologie, preventie, diagnostiek en behandeling van complexe problematiek bij oudere patiënten.
De meeste patiënten worden gezien in de vorm van een dagscreening (COGA), waarbij diverse onderzoeken op 1 dag kunnen plaatsvinden. In het COGA vindt een multidisciplinair overleg plaats waarbij consulenten neurologie en psychiatrie aanschuiven en zo nodig consultatie leveren. Daarnaast is er een polikliniek, voor minder complexe nieuwe patiënten of vervolgcontacten.
Tevens wordt geriatrische consultatie gegeven aan het Alzheimer Centrum van de VU, en in een verzorgingshuis en een verpleeghuis in de regio.
Het is mogelijk de stage in deeltijd te doen, met een minimum aanstelling van 80%.

Samenwerkende instellingen
GGZ inGeest
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling