terug

Differentiatiestage Kinderchirurgie

Kinderchirurgie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kenmerk: Intensieve kennismaking met het vakgebied kinderchirurgie, zowel met de specifieke (bijzondere) chirurgie van aangeboren afwijkingen, tumoren en andere zeldzame of complexe aandoeningen, als met de algemene chirurgie bij kinderen. Beide zijn van groot belang voor de algemene kinderarts, en voor veel subspecialisten, zoals kinder-MDL, kinderoncologie, neonatologie, etc.

Aangezien er slechts 6 kinderchirurgische centra in Nederland zijn, en Amsterdam het enige centrum is met twee lokaties, is dit een unieke gelegenheid om veel ervaring op te doen met de diagnostiek en behandeling van chirurgische aandoeningen bij kinderen. Ook bestaat de mogelijkheid te participeren in wetenschappelijk onderzoek tijdens de stage.

De Kinderkliniek VUmc kent de volgende afdelingen:

  • Verpleegafdeling 9B en 9C, 2x 26 bedden. Werkplekmanagers Esther Edelenbos (kinderarts) en Peter Mooij (verpleegkundige)
  • IC neonatologie, 15 bedden. Werkplekmanager Mirjam van Weissenbruch (kinderarts-neonatoloog) en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • IC Kinderen, 9 bedden. Werkplekmanager Dick Markhorst (kinderarts-intensivist en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • Poli Kinderen in dagbehandeling. Werkplekmanager Roos van der Plas (kinderarts) en Nel Henssen (verpleegkundige)
    Er zijn ongeveer 40 kinderarts-stafleden, 10 fellows. Daarnaast ca 22 AIOS in VUmc en nog eens 8 in onze OOR ziekenhuizen (Lucas Andreas Amsterdam, OLVG Amsterdam, Spaarne Hoofddorp en MCA Alkmaar) . Hoewel vrijwel alle pediatrische deelspecialisme aanwezig zijn is de afdeling van dusdanige omvang dat iedereen elkaar kent en laagdrempelig weet te vinden. Ook van de meeste snijdende specialismen zijn er subspecialisten voor kinderen: naast kinderchirurgie ook kinderneurochirurgie, kinderurologie, kinderorthopedie, kinder KNO.

Het onderzoek van VUmc staat sinds 8 jaar in de top 3 en sinds 2010 op de 2e plaats van de Nederlandse UMC’s. Het kindergeneeskundig onderzoek kent de volgende hoofdlijnen waarbij samengewerkt gaat worden met het AMC:

  • Kinderneurologie ihb witte stof ziekten
  • Kinderoncologie
  • Voeding en metabolisme
  • Infectiologie/immunologie
  • Methodologie/epidemiologie/systeembiologie

In dit laatste thema is ook een programma vanuit de Algemene Kindergeneeskunde: Epidemiologie en late effecten van complexe aangeboren en jong verworven aandoeningen.

Wij hebben sinds 2009 2 smiley’s en op basis van de in november 2010 gehouden audit verwachten wij in 2011 de NIAZ accreditatie. De kwaliteit van onderwijs en opleiding wordt jaarlijks geëvalueerd met D-RECT en SetQ. In VUmc heeft kindergeneeskunde een voorhoedefunctie bij de vernieuwingen van de (vervolg) opleidingen. Jaarlijks is er een PAOG nascholingsweek voor Kinderartsen en een Symposium voor coassistenten en daarbij betrokken opleiders. http://www.vumc.nl/afdelingen/kindergeneeskunde/jaar-verslag/

De staf bestaat uit
Prof. dr H.A. Heij, Mw Chr. Sleeboom, dr M.H.W.A. Wijnen, M.W.N. Oomen, J.C.H. Wilde, dr. J.R. de Jong, mw dr. A.F.W. van der Steeg, kinderchirurgen

Dr. R. Bakx, S.A. de Beer, chirurgen in vervolgopleiding

Samenwerkende instellingen
Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC locatie AMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling