terug

Differentiatiestage

Algemene Pediatrie/Supervisie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wij bieden een uitdagende stage in het hart van de academische kindergeneeskunde. Interessante, vaak complexe patiënten met zoveel mogelijk zelfstandigheid waar het kan maar waar nodig altijd via korte lijnen de mogelijkheid tot overleg en ondersteuning. Bij uitstek een gelegenheid om (vrijwel) geheel zelfstandig te werken. Naast (eind) verantwoordelijkheid voor de zorg ligt er ook een belangrijk accent op onderwijs en opleiding van A(N)IOS en coassistenten wat ook voor de stagiair zelf zeer leerzaam is, vooral als voorbereiding van een carrière in een groter opleidingsziekenhuis.

De stageduur varieert (3 maanden poli of kliniek) of 6 maanden (poli en kliniek). Andere combinaties in overleg mogelijk.
Belangrijkste leerdoelen van deze verdiepings- of profileringsstage (3 resp 6 mnd):
Ontwikkeling en toetsing van eigen (eind) verantwoordelijkheid en zelfstandigheid ter voorbereiding op zelfstandig werken als kinderarts in de algemene praktijk. Dit kan plaatsvinden in een klinisch en een poliklinisch blok.

Poliklinisch
- Supervisie van polikliniek algemene kindergeneeskunde van AIOS
- Supervisie van werkzaamheden van HAIOS, ANIOS of SEH arts in opleiding op spoedpoli en SEH.
- Longitudinale begeleiding van vaste AIOS door voor- en nabespreken van spreekuren tijdens polistage.
- Leiden van dagelijkse nabespreking met poli (co)assistenten t.b.v. onderwijs en opleiding
- Rol bij de begeleiding en beoordeling van AIOS/HAIOS/ANIOS
- Organiseren van één van de maandelijkse onderwijssessies voor de SEH
- Naar wens deelnamen aan één van de aandachtsgebieden of deelspecialismen binnen de algemene kindergeneeskunde (poli Erfelijke en Aangeboren Afwijkingen waaronder Down poli, Forensische Pediatrie, poli Schizisteam)
Klinisch
- Het (leren) superviseren op van één van de verpleegafdelingen van de kinderkliniek
- Leiden van de dagelijkse patiëntenbespreking
- Regievoering van complexe multidisciplinaire patiënten
- Leiden van de bed-side visites en bed-side teaching rondes met AIOS en coassistenten
- Leiden van de wekelijks grote visite
- Ontwikkeling van kennis en inzicht t.a.v. de organisatie en het runnen van een werkplek. Dit door het verkrijgen van een overzicht van de actuele en verwachte zorg op de betreffende werkplek (opname- en ontslagbeleid), toezicht op administratie en correspondentie
- Deelname aan medisch-verpleegkundig werkplek overleg

De Kinderkliniek VUmc kent de volgende afdelingen:

  • Verpleegafdeling 9B en 9C, 2x 26 bedden. Werkplekmanagers Esther Edelenbos (kinderarts) en Peter Mooij (verpleegkundige)
  • IC neonatologie, 15 bedden. Werkplekmanager Mirjam van Weissenbruch (kinderarts-neonatoloog) en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • IC Kinderen, 9 bedden. Werkplekmanager Dick Markhorst (kinderarts-intensivist en Anja Esmeijer (verpleegkundige)
  • Poli Kinderen in dagbehandeling. Werkplekmanager Roos van der Plas (kinderarts) en Nel Henssen (verpleegkundige)
    Er zijn ongeveer 40 kinderarts-stafleden, 10 fellows. Daarnaast ca 22 AIOS in VUmc en nog eens 8 in onze OOR ziekenhuizen (Lucas Andreas Amsterdam, OLVG Amsterdam, Spaarne Hoofddorp en MCA Alkmaar) . Hoewel vrijwel alle pediatrische deelspecialisme aanwezig zijn is de afdeling van dusdanige omvang dat iedereen elkaar kent en laagdrempelig weet te vinden. Ook van de meeste snijdende specialismen zijn er subspecialisten voor kinderen: naast kinderchirurgie ook kinderneurochirurgie, kinderurologie, kinderorthopedie, kinder KNO.

Het onderzoek van VUmc staat sinds 8 jaar in de top 3 en sinds 2010 op de 2e plaats van de Nederlandse UMC’s. Het kindergeneeskundig onderzoek kent de volgende hoofdlijnen waarbij samengewerkt gaat worden met het AMC:

  • Kinderneurologie ihb witte stof ziekten
  • Kinderoncologie
  • Voeding en metabolisme
  • Infectiologie/immunologie
  • Methodologie/epidemiologie/systeembiologie

In dit laatste thema is ook een programma vanuit de Algemene Kindergeneeskunde: Epidemiologie en late effecten van complexe aangeboren en jong verworven aandoeningen.

Wij hebben sinds 2009 2 smiley’s en op basis van de in november 2010 gehouden audit verwachten wij in 2011 de NIAZ accreditatie. De kwaliteit van onderwijs en opleiding wordt jaarlijks geëvalueerd met D-RECT en SetQ. In VUmc heeft kindergeneeskunde een voorhoedefunctie bij de vernieuwingen van de (vervolg) opleidingen. Jaarlijks is er een PAOG nascholingsweek voor Kinderartsen en een Symposium voor coassistenten en daarbij betrokken opleiders. http://www.vumc.nl/afdelingen/kindergeneeskunde/jaar-verslag/

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling